Kdy a kam

  • Večerní komentované prohlídky

    Úterý 17.7 20:30 - ZOO Hluboká nad Vltavou

  • Letní kino: Hurvínek a kouzelné muzeum

    Úterý 17.7 - Milevsko - amfiteátr Domu kultury

    Začátek po setmění, v cca 21 hod.

Zobrazit všechny události
 

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Něco jarně lehkého - salát s kuskusem a grilované kuře

Dnes trochu uhneme od typických jihočeských jídel a zpestříme si oběd něčím barevným a lehkým. Jaru všeobecně sluší zelená, tak se pustíme do salátu s kuskusem a grilovaným kuřetem. Vegetariáni můžou nahradit maso například tofu.

 

Osobně mám kuskus hodně ráda, je velmi rychlý na přípravu a dá se kombinovat na spoustu způsobů. Od salátů, po rozmanitě ochucené přílohy nebo třeba jako sladký nákyp. Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně a do Evropy se dostal až s přistěhovalci. Málokdo ví, že je to vlastně těstovina ve tvaru malých kuliček z pšenice, ječmene nebo prosa. Od ostatních těstovin se liší tím, že se nevaří, ale stačí jej spařit horkou vodou nebo vývarem a nechat pod pokličkou pár minut nabobtnat. 

Můžeme použít i celozrnný kuskus, který je o trochu zdravější. Nebo spíše lépe stravitelný, má mnohem více vlákniny a minerálních látek než klasický bílý.

Do našeho salátu můžeme mimo jiné přidat jedlé květy (sedmikrásky, fialky) a mladé křehké listy z pampelišky. Určitě se bude baječně hodit i šťovík, trocha kyselosti jídlu nikdy neuškodí. Důvodem jeho chuti je kyselina šťavelová, ale obsahuje také hodně vitamínu C.  Mužskou část kuchařů určitě potěší, že do salátu si můžeme nasbírat i chmel.  Tentokrát nás ale nezajímá šištice, ale mladé výhonky užívané jako zelenina. Narazíte na něj ve vlhkých křovinách a kolem potoků.  Při sběru květů, výhonků a všeho ostatního dbáme na to, abychom se v přírodě pohybovali opatrně.  

Salát s kuskusem a grilované kuře 

Salát: Kuskus spařím horkým vývarem, osolím, opepřím a přidám kapku oleje, přikryju pokličkou a za občasného promíchání nechám cca 6 minut. Mezitím si nakrájím ředkvičky, jarní cibulku a omyté jedlé květy a mladé výhonky. Stejně dobře bude fungovat i mix mladých salátů. Ale pozor, do kuskusu vše vmíchám, až bude vychladlý, aby neovadly lístky salátů. Podle chuti osolím a zakápnu citrónovou šťávou. 

Kuře: Maso si důkladně očistím a připravím marinádu. Červenou papriku, tymián, prolisovaný česnek, kapku citrónové šťávy, sůl a pepř smíchám s olejem a důkladně směsí potřu celé kuře. Jestli máte možnost grilovat na venkovním grilu, tak je to jasná volba. Ale jde to i v troubě na mřížce, pod kterou dáte pekáček aby nekapala šťáva. Potírám marinádou i v průběhu grilování. Při 170 stupních Celsia budeme mít za 1,5 hodiny hotovo. 

Nezapomeňte na talíři polít maso výpekem. 

Teď už jen dobrou chuť.  

Více mých receptů najdete na facebooku a instagramu U Pelíšku v kuchyni. 
Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • pejsek (a kočička) 

    Reagovat

     

    Teda ta neštastně oříznutá fotografie kuřete bez levého stehna, působí z počátku ne vaší vinou dost nešťasně, dekadentně a opulentně. Asi jako z hostin 18-století. Ale pak je celé foto současný pokrm z kuřete. A hlavně dostatečně přesný recept- (čas, teplota atd.). Nejdřív se mně ten blog nelíbil, protože dneska radí s vařením "kde kdo", ale teď se mne zdá kultivovaný a přínosný. Co ženský?

    Vloženo 17.4.2018 17:19:58

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace