Kdy a kam

  • DESKOHRÁTKY

    Čtvrtek 16.8 13:00 až 18:00 - Český Krumlov, Městská knihovna

    Logické, karetní, matematické a dobrodružné hry.

  • Toulky barokními Budějovicemi - netradiční prohlídka

    Čtvrtek 16.8 20:00 - České Budějovice, sraz před radnicí

    Procházka za doprovodu sochaře Josefa Dietricha Budějovicemi v období baroka. Vstupenky pouze na předběžné rezervace.

Zobrazit všechny události
 

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zbytky nemusíte vyhodit

Většina z nás moc dobře zná situaci, kdy nestihneme sníst zásoby z lednice, které jsme nakoupili nebo navařili. A jídlo letí potom do koše. V lepším případě čuníkům. V Česku to prý dělá 69 kilogramů na osobu ZA ROK! Musím se přiznat, že i u nás se sem tam taky něco vyhodí, ale tolik? Někdo musí vyhazovat za nás, jinak to nevidím.


Pomalu se začínají rozjíždět projekty, ve kterých obchodní řetězce prodávají křivě narostlou zeleninu nebo zboží s poškozeným obalem. Putuje do potravinových bank. Osobně si ale myslím, že by se zrovna v tomhle odvětví dalo šetřit více.

Dnešní společnost, pro mě nepochopitelně, vyžaduje mít od každého produktu v obchodě na výběr z mnoha variant, druhů a typů... Připomínám, že nejsem ekolog ani nepatřím k zarytým ochráncům přírody, jen mám zdravej rozum. Nejezdím dělat týdenní obrovský nákup, nakupuji průběžně podle toho, co chci vařit. Do budoucna bych se ještě chtěla naučit plánovat na pár dní dopředu, vymýšlet jídla a efektivně zužitkovat všechny suroviny.

Ve Velké Británii existuje restaurace kde dávají záměrně menší porce, takové, aby je člověk snědl a když ještě nemáte dost, zdarma vám přidají. Omezili plýtvání jídlem prý o 40 procent. A to už je sakra znát.

Jasně, že u nás by taková restaurace jen těžko našla své místo. Spousta lidí pořád upřednostňuje kvantitu nad kvalitou. Ale ruku na srdce, jaký máte pocit, když sníte nálož knedlíků s omáčkou nebo čtvrt kila brambor s plátkem masa? Kdo mě chtěl pochopit, pochopil. A pro takové tady mám super tip na večeři. Až vám zbyde od pečínky špenát, tak ať vás ani nenapadne ho vyhazovat.

Špenátová palačinka se salátkem a mozzarelou

Připravím si těsto na palačinky. Kdo dává cukr, tak tentokrát bez cukru. Přidám ochucený špenát, který nám zbyl od oběda a rozmixuji tyčákem. Podle chuti doladím utřeným česnekem, solí a pepřem. Smažím na pánvi jako klasické palačinky.
Salát jsem zvolila z toho, co jsme měla zrovna v lednici. Rajčata, paprika,cibulka a mozzarella. Zálivka je jen ze sezamového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. A jestli doma máte redukované balsamico, určitě ho použijte při podávání. A už jen dobrou chuť.

P. S. Pokud máte tip na další zpracování již uvařeného jídla, tak mi ho můžete poslat. 

Další mé recepty najdete na facebookovém a instagramovém účtu U Pelíšku v kuchyni.

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Věra 

    Reagovat

     

    Já v tom nevidím vůbec žádný smysl. Nevím, ať to čtu nahoru dolu,nic.

    Vloženo 11.2.2018 16:41:38

  • pejsek a kočička 

    Reagovat

     

    Já stále nevím, o co jde. Karolína zde uvádí běžný recept. Jenom nás upozorňuje, že nemusíme používat čerstvé suroviny, ale zbytky! No to je objev! Tak to jsou "Ty jihočeské kuchařky?" Ze zbytků vaříme často přece všichni, dle praktického rozumu.
    Ale ten příspěvek byl vlastně přínosný- potravin si musíme vážit. To máte Karolíno zase zásadní pravdu! Tak to skuste znovu. I ostatní Jihočeské kuchařky. A pište kritické, ale slušné příspěvky jako doposud!

    Vloženo 10.2.2018 22:48:02

  • marie 

    Reagovat

     

    Terko, můžeš to zkusit líp, tak do toho! Jsme zvědaví, jestli budeš dobrá jako Karolína, která má šmrnc i vtip.

    Vloženo 8.2.2018 22:24:27

  • Terka 

    Reagovat

     

    Není to dobře napsané, nelíbí se mi to.

    Vloženo 8.2.2018 16:27:53

  • Renda 

    Reagovat

     

    Já si to čtu ráda a docela se tím i inspiruju. Karolíně díky

    Vloženo 7.2.2018 16:30:55

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace