Kdy a kam

  • Výlov rybníka Zadní topič

    středa 17.10 - Blatná, rybník Zadní topič

  • Lutz Hubner: Úča musí pryč!

    středa 17.10 19:00 - České Budějovice, Jihočeské divadlo

    Činohra. Režie Ivan Krejčí.

Zobrazit všechny události
 

Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby?

O víkendu jsem se konečně dostala na houby. Musím říct, že mě samotnou překvapilo, jaké obry jsme v lese na Písecku našli. Houby ráda sbírám, ale ještě radši je jím. V Česku je prý zatím známo asi 10 000 druhů a ve světě je 120 000 druhů hub k roku 2017.

 

Doma houby nakládáme, sušíme, dáváme do mrazáku, abychom si je mohli užívat po celý rok. Houbovou omáčku, smaženici a kubu zná asi každý. Ale zkuste moje houbové ragú na topince se ztraceným vajíčkem. Hodí je jako předrkm a nebo klidně jako večeře.

Houbové ragú na topince se ztraceným vajíčkem

Na dvě porce budeme potřebovat: 300 g očištěných lesních hub (já použila hřiby), sádlo, 1 vetší cibuli, 2 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, kapku bílého vína, vajíčka (na každou topinku jedno), starší chleba na topinky, sůl a pepř.

Na sádle orestuji cibuli, přidám pokrájené houby, osolím, opepřím, prolisuji jeden stroužek česneku, zakápnu vínem a dusím cca 10 minut. Když se mi tekutina vyvaří, opět zakápnu trochou vína a dusím dalších 5 minut.

Mezitím si udělám topinky. Osobně je mám ráda na sucho, takže je dělám v topinkovači, ale stejně tak si je můžete osmažit na sádle. Zároveň si dám vařit vodu na ztracená vejce. Když jich dělám více najednou, tak si je připravím dopředu a vařím pohromadě. Vezmu si hrneček, který vystelu potravinářskou folií, klepnu do ní celé vajíčko a konce smotám k sobě nebo převážu provázkem. Udělám si vlastně takové měšce, které dám do vařící vody a vařím přesně 3 minuty. Když jsou vejce uvařená, tak z nich ustřihnu horní část folie a lžící celé vajíčko přendám na ragú na počesnekované topince. Vajíčko osolím, opepřím a celou topinku posypu petrželkou.

Teď už jen dobrou chuť.

Vaše Karolína

Více mých receptů najdete na facebookovém a instagramovém profilu U Pelíšků v kuchyni.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Vida, jak se nám děvče vybarvilo. Když "to" bylo malé, koukalo to jako puk. Jen tak dál Karolinko a hodně úspěchů v životě! A nezapomínej, že pocházíš z Ražic! Malíř Jiří Máška, který je světově známější, nikdy nezapomene podotknout, že pochází z Ražic.

    Vloženo 13.6.2018 07:28:28

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace