Kdy a kam

  • Komentované prohlídky Vodárenské věže

    pátek 22.6 - České Budějovice, Vodárenská věž

    Technická památka mapuje prostřednictvím poutavých videoexpozic historii zásobování města vodou.

  • Kamarád nebo šelma

    pátek 22.6 - ZOO Hluboká nad Vltavou

    Program o bezproblémovém soužití lidí se psem, zaměřený hlavně na setkání s cizím psem.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Živé Milevsko - Anketa

Chcete v Milevsku workoutové hřiště?

 
 
 
 
 
 

Jihočeská kuchařka Karolína na cestách: Tentokrát ve strakonické restauraci Sůl a řepa. SOUTĚŽ!

V dalším díle seriálu Jihočeská kuchařka Karolína na cestách vás vezmu do strakonické restaurace Sůl a řepa, která je v Bavorově ulici číslo 20 otevřena teprve sedm měsíců. Pro Strakoňáky - je to v patře nad hostincem U Zborova. Se svojí vynikající kuchyní, příjemnou atmosférou a taky tak trochu odlišností od ostatních konzumních restauracích má Sůl a řepa nakročeno na velmi slušnou kariéru. Jeden ze společníků, zároveň také kuchař a především mozek celého týmu restaurace Pavel Drdel, přišel před pár lety na nápad otevřít si vlastní bistro/restauraci. Z bistra sešlo a my můžeme navštívit restauraci s promyšleným menu z čerstvých lokálních surovin.

 

Malá, příjemná, ale moderní restaurace s otevřenou kuchyní vás nadchne svým čistým a krásně prosvětleným interiérem. Za barem najdeme poctivé šťávy a sirupy, z kterých nám personál připraví limonády, sypané čaje vyrobené přímo na míru pro restauraci, anebo kávu z pražírny z Kašperských hor, mimochodem stoprocentní Arabicu. Lokálnost si drží i co se týče lihovin. Griotku, destiláty a ostatní mají z ovocného lihovaru v Blatné.

Z celé restaurace vidíte, jak se v kuchyni připravuje čerstvé jídlo pod dohledem zkušeného kuchaře, který ví co dělá. Na prvním místě je vždycky jídlo, připravované srdcem, a neméně důležitý je i host. Denně zpracují desítky kilogramů zeleniny a masa, přesto s každým kouskem šetrně zacházejí a ještě šetrněji ho upravují. Některé druhy zeleniny vaří při nízké teplotě 10 hodin. V příštím roce mají dokonce v plánu si zřídit za městem zahradu a tam si pěstovat vlastní zeleninu a bylinky. Host je tu opravdu na prvním místě. Dokonce z restaurace odebrali šest míst k sezení, protože se chtějí každému talíři věnovat na 100 procent.

Já jsem v restauraci ochutnala grilovaný sýr Halloumi s hrachovými kroketami, mrkvovou polévku, pečené filátko pstruha s cukrovým hráškem a chřestem, lilkový tatarák a mrkvový dort. A všechno chutnalo fantasticky. Každé jídlo bylo něčím specifické a originální. A jak je v restauraci Sůl a řepa už tradice, nic není obyčejné. Jako tento mrkvový dort, který mě osobně nejvíce překvapil. Místo výseče z kulatého korpusu, dostanete na talíř kuličky z těsta, krém a pyré z mrkve.

Z restaurace jsem opravdu nadšená. Originální, minimalistická a moderní gastronomie, kterou v jižních Čechách moc nenajdete.

Jediné mínus je nešťastné označení z ulice, kdy se restaurace špatně hledá. Ale věřím, že jakmile to bude možné, pan majitel chybu napraví. Celkový dojem z podniku je skvělý. Skoro bych řekla, že se mi nechtělo domu. Určitě jsem tam nebyla naposledy.

A ještě tip na výlet v okolí. Když pojedete kolem Strakonic, určitě se nezapomeňte zajet podívat na Žižkovu mohylu u Sudoměře. Nebo na malý hrad Švecburg, který je nejmladším hradem v České republice. První zmínka je totiž z roku 2007, kdy ho postavil Jan Švec – místní zedník.

A vy se tan možná podíváte také, protože jsme připravili soutěž o poukaz na něco dobrého ze strakonické restaurace Sůl a řepa v hodnotě 700 korun. Pravidla soutěže jsou opět jednoduchá a soutěžit může úplně každý. Stačí odpovědět na soutěžní otázku a mít při losování štěstí. Losujeme jednoho výherce poukazu.

Soutěžní otázka

Na jakém soutoku leží město Strakonice?

a) Otavy a Vltavy

b) Volyňky a Blanice

c) Volyňky a Otavy

Správné odpovědi zasílejte na email marketing@jihocesketydeniky.cz nejpozději do pravého poledne v pondělí 18. června. Ze správných odpovědí vylosujeme jednoho výherce, který získá zmiňovaný poukaz. V odpovědi uveďte své jméno, adresu, kontaktní telefon a do předmětu zadejte: Sůl a řepa. Jméno výherce zveřejníme ve středu 20. června. 

Upozornění: Odesláním odpovědi na uvedenou adresu, vyslovujete souhlas se zpracováním vašich osobních údajů pro účely této soutěže. Údaje nejsou zpracovávány automatizovaným způsobem. Jméno a ostatní údaje výherce, budou předány pořadatelům festivalu. Po ukončení soutěže budou osobní údaje všech soutěžících smazány a skartovány.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace