Kdy a kam

  • Večerní komentované prohlídky

    Úterý 17.7 20:30 - ZOO Hluboká nad Vltavou

  • Letní kino: Hurvínek a kouzelné muzeum

    Úterý 17.7 - Milevsko - amfiteátr Domu kultury

    Začátek po setmění, v cca 21 hod.

Zobrazit všechny události
 

Kuchařský blog Daniely: Velikonoce po italsku. Neapolský moučník bude chutnat kdykoliv

Ahoj všem čtenářům! Tak máme za sebou Velikonoce, já i krátkou návštěvu v Milevsku, a teď se pokusím přiblížit alespoň trochu velikonoční atmosféru na jihu Itálie. Samozřejmě přidám i něco dobrého na zub.

 

První sváteční den před Velikonocemi se slaví květná neděle - domenica delle palme, tedy palmová neděle. Tento den je oslavou Ježíše, který ten den přijel do Jeruzaléma a lidé ho vítali palmovými větvemi. Zde se místo palem používají olivové ratolesti, které se ráno natrhají a při nedělní mší jsou knězem posvěceny a pak se větvičkami zdobí stoly a mnohdy se připevňují ke kalendáři. Pak vás po celý rok ochraňují. Na Velký pátek na ostrově utichnou všechny kostelní zvony. Připomíná se tím den, kdy byl Ježíš ukřižován a je to také poslední den, kdy se drží půst. Bílá sobota už je dnem svátečním a většina hospodyněk se začíná připravovat na samotné dny velikonoční, kterými jsou neděle a pondělí. Italové většinou svátky slaví v rodině, a tak ženy mají o práci postaráno, často se u svátečního stolu se sejde i 20 lidí.

Na ostrově Ischia je zvykem, že se v sobotu místní obyvatelé vydají shlédnout divadelní představení, které se koná v městečku Forio. Znázorňuje poslední dny Ježíše před smrtí a jeho ukřižování. Příběh je opravdu emotivní, účinkují v něm místní obyvatelé včetně dětí a je to opravdu velmi krásný zážitek, který trvá témeř tři hodiny.

Nejvíce oslavovaným dnem je velikonoční neděle, které se říká Pasqua. Je to hlavní svátek Velikonoc, oslavuje se, že Ježíš vstal z mrtvých. Pokud jde o rodinné setkání, jak je v Itálii zvykem, následuje několik chodů. V tento den se podává polévka, která se připravuje napůl z kuřete a napůl z hovězího masa a s velikou spoustou zeleniny. Je to jedna z mála příležitostí, kdy můžete tuto polévku ochutnat, protože na jihu Itálie není běžným pokrmem. Na stole najdeme spoustu předkrmů, většinou sušenou šunku s pravou mozarellou a mnoho zeleniny, která se většinou marinuje a nakládá den předem. Jsou to cukety, lilky, papriky či artyčoky. Dalším chodem bývají těstoviny, které se pro tento den připravují doma, zapečené nebo plněné a uvařené s různými omáčkami a samozřejmě posypané parmazánem. Hlavním chodem bývá jehněčí pečené maso na víně rovněž se spoustou zeleniny. Většinou se podává hrášek, kukuřice či pečené artyčoky a nezapomínáme na velkou mísu zeleninového salátu. Typickým moučníkem je v celé Itálii holubice, která je symbolem klidu a míru. Říká se ji colomba a je to vlastně taková naše česká bábovka, která je plněná kandovaným ovocem a nahoře posypaná mandlemi a cukrem.

V oblasti Neapole ovšem vládne moučník, kterému se říká pastiera napolitana, a proto bude mým dnešním receptem. Pro ty, kteří nejsou na sladké, se peče slaný velikonoční věnec casatiello ze slaného kynutého těsta, naplněného slaninou, salámem a několika druhy sýra, nahoře se zdobí vejci.

Posledním dnem oslav je velikonoční pondělí, na které se především těší děti. Jsou obdarovány velikými čokoládovými vejci, které mají uvnitř překvapení. Prodávají se před svátky ve všech obchodech a jsou nedílnou součástí Velikonoc. Kdo má chuť a trochu fantazie, může vajíčka pro děti vyrobit doma a ukrýt do vajíčka opravdu pěkné překvapení, po kterém dítě touží. Velikonoční pondělí se nazývá Pasquetta.Většinou se oběd koná venku, rodiny pořádají pikniky na pláži a kdo má více času, tak tento den věnuje návštěvě nějakého muzea v Neapoli nebo se vydá na výlet do Caserty či na ostrov Capri.

Přeji vám všem krásné jaro plné pohody a sluníčka a přikládám slíbený recept. Bude vám připomínat český mřížkový koláč.

Neapolská pastiera

500 g mouky, 250 g cukru, 200 g másla, 4 žloutky, 1 celé vejce, špetka soli. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme ho cca dvě hodiny v lednici odpočinout.

Náplň – 750 g měkkého tvarohu, 500 g cukru, 8 vajec, trochu mléka, 500 gramů vařených krupek, citronové a pomerančové aroma dodá citronová a pomerančová kůra

Krupky uvaříme do měkka a pak ještě chvilku povaříme v mléce společně s citronovou a pomerančovou kůrou, kůru pak vyjmeme. Krupky rozmixujeme a smícháme s ostatními surovinami náplně.

Do vymazané formy vložíme těsto, kousek si necháme na ozdobu mřížkami. Na těsto navršíme tvarohovou náplň a pokryjeme mřížkami z těsta. Pečeme hodinu při teplotě 150 až 180 stupňů.

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace