Kdy a kam

  • Cestujeme

    středa 19.9 17:00 - Hluboká nad Vltavou, KC Panorama

    Gruzie - vyprávět bude Ing. Ivan Kubát.

  • Společný koncert

    středa 19.9 19:00 - Písek, Koncertní síň Trojice

    Petr Rímský & Misitu, Jan Spálený a Petr Vašina.

Zobrazit všechny události
 

Kuchařský blog Daniely: Vyzkoušejte chiacchere, sladkost italských karnevalů

Italské děti milují převleky za Pulcinella.

Italské děti milují převleky za Pulcinella.

Ahoj všem čtenářům. Snad se nebudete zlobit, když vám přiblížím, jak vypadá karneval v neapolské oblasti. V Itálii již karnevalové veselí utichlo, ale v Čechách ještě některé zábavy doznívají, zvlášť pro ty nejmenší, kteří tuto dobu převleků milují nejvíce. V oblasti Neapole se při slově karneval každému v mysli vybaví masky, které jsou zastoupeny Pulcinellou, Harlekýnem a Kolombínou. Co se týká gastronomie, tak první místo mají typické karnevalové lasagne a pak sladkost, které se říká chiacchiere.

 

Téměř všechny děti chtějí být ve školce během karnevalů převlečeny do jedné z nejznámnějších postaviček slavné neapolské loutky Pulcinella. Pochází ze 17. století, z doby Commedia dell arte. Po dlouhá léta je jednou z nejdůležitějších postav divadla v Neapoli a dnes již také maskotem a originálním suvenýrem. Pulcinella je oblečen do bílé košile a kalhot, jen obličej je zakryt černou maskou, což znázorňuje protiklad života a smrti. Ztělesňuje pravého obyčejného člověka z Neapole, který i přes kupu všech svých starostí a problémů, dokáže ze všeho lehce vybruslit a vystupuje vždy s úsměvem, tak typickým pro místní obyvatele. Další populární maskou je Colombina. Je vlastně takovou poloviční maskou, zdobená zlatem, krystaly, peřím a stříbrem. Colombina byla v Commedia dell arte slavnou herečkou. Byla tak krásná, že nechtěla svou tvář zakrývat maskou, a tak bohatě zdobený kostým byl navržen jen pro ni. Představitelky této role se většinou jen silně líčily kolem očí a masku vůbec nenosily. Jejich milostným protějškem v divadlem býva Arlecchino - Harlekýn.To je asi jedna z nejslavnějších masek v Commedia dell arte. Původně pochází z chudé čtvrti Bergama a vyznačuje se pestrobarevným kostýmem, bundou a kalhoty s trojúhelníky ve všech barvách. Hlavu mu zdobí plstěný klobouk s ocasem králíka. Má velmí živou povahu a často je označován za blázna. Je to obdoba šaška z českých pohádek, mnohdy chytřejší než král a vládce.

Posledním dnem karnevalových oslav je tučné úterý, které tento rok připadlo na 13. února. Vyznačuje se velkou hojností a vrcholí všechny zábavy jak pro děti, tak pro dospělé. Typickým pokrmem jsou neapolské lasagne, velice bohaté na suroviny a jejichž příprava vyžaduje spoustu času. Bohužel v Čechách nejsou k mání všechny typické suroviny, jako je italská klobása či fior di latte, což je sýr podobný mozzarele, ovšem nepouští do pokrmů tolik vody. Posílám tedy aspoň recept na typickou slavnost, která se na karnevalech konzumuje.

Jsou to chiacchiere. V překladu slovo znamená - povídačky, klepy... Jak vlastně vznikl tento název? Existuje jedna verze, která se mi líbí - i když, třeba jsou to také jenom povídačky…  Říká se, že královna Margerita Savojská požádala svého kuchaře Raffaela Esposita o malý desert, který by se mohl konzumovat jen tak v ruce, zatímco si aristokraté povídají. A tak vznikly chiacchere.

Jak si připravit chiacchere?

Suroviny: 300 gramů hladké mouky, 2 vejce, 50 gramů moučkového cukru, špetka soli, lžička nastrouhané citronové kůry, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce likéru limoncello

Postup: Na vále si připravíme mouku, uděláme důlek a přidáme vejce, cukr, olej, citronovou kůru a špetku soli. Postupně začínáme zpracovávat těsto a přidáváme pomalu víno a limoncello. Propracujeme do hladkého a elastického těsta. Potom těsto rozdělíme asi na 4 díly, vyválíme jako těsto na nudle. Dá se použít i strojek na těsto na nudle, ale pozor, ať se těsto neprotrhne. Pak rádýlkem krájíme cca 6 cm dlouhé a 2 cm široké nudle. Ty už jen smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách  dozlatova. Vyndaváme na ubrousek, aby se odstranil nasáklý tuk a pak už jen obalujeme v cukru. A pořádně si při té práci popovídejte, ať si chiachcere zaslouží své jméno.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace