Kdy a kam

  • Cestujeme

    středa 19.9 17:00 - Hluboká nad Vltavou, KC Panorama

    Gruzie - vyprávět bude Ing. Ivan Kubát.

  • Společný koncert

    středa 19.9 19:00 - Písek, Koncertní síň Trojice

    Petr Rímský & Misitu, Jan Spálený a Petr Vašina.

Zobrazit všechny události
 

Blog jihočeské kuchařky: Sezóna cuket je tu

Sezóna cuket je v plném proudu. Rostou jako z vody a jsou tvárné. Můžeme je připravit na tisíc způsobů. Smažit, zapékat, plnit, zvláční sladkou bábovku a výtečná je cuketa i grilovaná.

 

Nejchutnější a nejkvalitnější jsou mladé cukety, které se nemusí ani loupat. Jsou plné lahodné chuti, mají málo semínek v dužině a jsou křehké. Velké cukety by se naopak měly oloupat a zmiňovaná semínka vydlabat, aby vám v jídle nedělala neplechu.

Já vám dneska představím moji oblíbenou rychlou letní večeři: Slaný cuketový koláč se salátem ze zahrádky.

Slaný cuketový koláč se salátem

Na koláč potřebujeme: 

3 – 4 malé cukety, 200 g anglické slaniny (kdo má rád, může přidat i 150 g nastrouhaného tvrdého sýra), 4 vajíčka, 200 g polohrubé mouky, 3 prolisované stroužky česneku, 5 lžic oleje, svazek čerstvé petrželky nebo celerové natě, čerstvou majoránku (může být i sušená), sůl, pepř

Cuketu nastrouhám, osolím a nechám asi 10 minut okapat vodu. Oddělím žloutky od bílků a vyšlehám si tuhý sníh. K nastrouhané cuketě postupně přimíchám zbylé ingredience a nakonec opatrně vmíchám sníh. Peču při 175 stupních asi 30 minut.

Salát:

2 menší okurky, cherry rajčata, angrešt, petrželka, citrónová šťáva, olivový olej, sůl, pepř

Zeleninu nakrájejte, malý angrešt můžete nechat celý. Zakápněte olejem, citrónovou šťávou, osolte a opepřete. Nakonec přisypte nasekanou petrželku.

Skoro vždycky do zeleninového salátu přidávám ovoce, určitě vyzkoušejte. Kontrast chutí zeleniny a kyselejšího ovoce je skvělý.

Teď už jen - dobrou chuť.

Karolína

 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace