Kdy a kam

  • Po stopách Rožmberků

    pondělí 23.7 19:00 - Třeboň, Masarykovo náměstí

    Kostýmovaná prohlídka městem, začátek u kašny na Masarykově náměstí.

  • Loutkové pohádky Boďi Jaroměř

    pondělí 23.7 - Protivín, Dům kultury

    Kašpárek na skalním hradu – od 10.00 hod., O Zubejdě Solimánské – od 15.00 hod.

Zobrazit všechny události
 

Pekař z Volar dětem předvedl, že chleba neroste v supermarketech

 Autor: Tomáš Přibyl

    Autor: Tomáš Přibyl

VOLARY – Ve volarské veřejné peci, která stojí ve zdejším muzeu v České ulici od loňska, se dnes zatápělo už v pět hodin ráno. Přesněji zatápěl tu Augustin Sobotovič a jeho tým, aby po deváté hodině mohli přijít první návštěvníci na letošní další pečení a ochutnat jeho housky a česnekové placky.

 

Augustin Sobotovič je muž, který na Šumavě a jihu Čech na světlo světa vrací dávno zapomenuté řemeslo veřejných pekařů. Osmasedmdesátiletý Gusta, jak mu říkají přátelé, pocházející ze slovenského Hlohovce, na Šumavě v různých pecích peče už šestnáct let. A za tu dobu si vydobyl známost a oblibu a to hlavně díky tomu, jak skvělé jeho pečivo chutná.

 

Dnešní pečení ve Volarech v peci, která se dočkala požehnání na zdejších loňských slavnostech dřeva, připravila volarská radnice a lenorská Velká lóže pecařská, která organizuje pravidelně pečení ve staré lenorské peci z první poloviny 19. století. A k tomu se přidala husinecká kapela Husmen se svými country melodiemi. – To vše v příjemném prostředí muzea, které sídlí v jednom ze starých roubených domů.

 

Návštěvníky vítalo, jak je ve Volarech zvykem, dobré pití a pak mohli vidět a slyšet, jak se dříve peklo. Augustin Sobotovič totiž jen nepředvádí své umění u pecí, ale také umí poutavě o svém řemesle vyprávět. „Česnekové placky jsou recept mojí maminky, který je určitě sto let starý,“ řekl třeba o lahodných plackách, které peče z chlebového těsta.

Dnes měl pozorné posluchače i z řad účastníků dětského tábora, který sem zavítal. Na ně se zaměřil, aby jim představil náročnost všech řemesel, která se na přípravě chleba – božího daru – podílí už od setí obilí. „Abyste taky viděli, že chleba neroste v supermarketech,“ vysvětlil jim s úsměvem.

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace