Kdy a kam

  • Může být amatér umělcem

    pátek 21.9 - Soběslav, Městská knihovna

    Výstava amatérských kreseb a obrazů Martina Žaldy.

  • Whisky & Kilt Golf Open

    pátek 21.9 - Hluboká nad Vltavou, Golfový klub

    Golfový turnaj.

Zobrazit všechny události
 

SOUTĚŽ! Jihočeská kuchařka nabízí zastávku v budějovické restauraci Brio

Carpaccio z hovězí svíčkové. , Autor: Karolína Souhradová

Carpaccio z hovězí svíčkové.     Autor: Karolína Souhradová

V dalším díle seriálu Jihočeská kuchařka na cestách vás vezmu do hlavního města našeho kraje. V Riegrově ulici 8 na Pražském předměstí v Českých Budějovicích se nachází restaurace Brio. Už překlad z italštiny - elán nebo jiskra, napoví, že se můžeme těšit na něco, co bude mít takzvaně šťávu. Prostředí restaurace je zařízené velmi vkusně a působí čistě. Osobně mám tento styl moc ráda. Prostřené stoly, vzdušný a prosvětlený interiér.

Vaří tři kuchaři, kolegové a hlavně přátelé Petr Šmídek, Pavel Vostrácký a Tomáš Krafl. Stejné názory, filozofie, směr... Opravdová láska a úcta k řemeslu, touha jít v životě dál a posunout své vlastní hranice, to vše je utvrdilo v myšlence na vlastní restauraci. Spojili síly a zkušenosti, aby si splnili kuchařský sen. A svoji práci dělají opravdu srdcem. Šéfkuchaři si dokonce pravidelně prohazují směny, aby si prostřídali ostatní personál a mohli se všem věnovat naplno.

V jídelním lístku najdeme stálice české kuchyně stejně jako středomořské speciality. Denní menu se snaží sestavovat tak, aby si každý přišel na své. Objevují se zde bezlepková a vegetariánská jídla, ale i česká klasika. V době oběda funguje v přízemí restaurace salátový bar na míru. Můžete si zde sestavit salát přesně podle sebe. Od zálivky až třeba po marinovaného lososa.

Já jsem tentokrát nechala výběr jídel na šéfkuchaři. Jako předkrm jsem na stůl dostala kozí sýr s redukcí z červené řepy a carpaccio z hovězí svíčkové, k obojímu byla focaccia, což je italské bílé pečivo, které si každé ráno v restauraci připravují čerstvé. Musím se přiznat, že nemiluji červenou řepu. Ale v tomhle podání mě naprosto odzbrojila. Celé jídlo do sebe zapadalo a chuťově bylo výtečné. Carpaccio z hovězí svíčkové je na tenko nakrájené syrové maso z vyzrálého hovězího, doplněné o rukolu a pesto.
Jako první hlavní chod jsem dostala pražmu královskou se šafránovým rizotem. Jednoduše řečeno, to byla nejlepší ryba, jakou jsem kdy jedla. V kombinaci s krémovým italským rizotem, dochuceným šafránem, nemělo jídlo jedinou chybu. Jako druhý hlavní chod jsem ochutnala hovězí líčka se silnou omáčkou z červeného vína a demi glace, což je vlastně silná šťáva vařená z pečených kostí a vývaru několik hodin. V některých restauracích ji vaří i několik dní. Výsledek vždy stojí za to. Stejně jako tady. Hovězí líčka se rozpadala pod vidličkou, ale přesto byla šťavnatá. Jako sladkou tečku jsem do krabičky na cestu dostala malinový a čokoládový cheesecake. Hodinová cesta autem se jim moc nelíbila, ale na chuti jim neubrala ani gram.

Musím zmínit, že všechny porce byly degustační. Tudíž menší. Jinak bych při našem putování za dobrými restauracemi rychle nabírala na váze.
Co mě také zaujalo a není to u nás obvyklé je to, že jídlo z kuchyně nenosí číšníci, ale kuchař. Jídlo hned jinak chutná, když vám ho přinese na stůl sám kuchař v čistém rondonu s vyšitým jménem. Osobně jsem určitě nebyla v restauraci naposledy a řadím si ji na přední příčky jihočeské gastronomie. 

A tip na výlet?

K tipu na dobré jídlo vždy přidávám i tip na výlet. Osmnáct kilometrů na jihozápad od Českých Budějovic leží hora Kleť, na jejímž vrcholu je nejstarší kamenná rozhledna v Čechách – Josefova věž. Na vrchol se dá vystoupat pěšky, vyjet na kole, či se nechat vyvést lanovkou. Ale i jihočeská metropole si zaslouží, abychom ji pořádně poznali. Projít si staré město, v sezóně se podívat na Černou věž, která je hned u náměstí, a nebo najít na náměstí Přemysla Otakara II. bludný kámen... Dříve údajně na jeho místě stál popravčí špalek. Kdo jej nevědomky překročí po 21.hodině, ztratí podle pověsti orientaci a bude bloudit ulicemi města.

Soutěž
Máme tu soutěž o jeden voucher v hodnotě 500 korun do budějovické restaurace Brio. Stačí odpovědět na soutěžní otázku a mít při losování štěstí. Vylosujeme jednoho výherce poukazu.

Soutěžní otázka:
Co je focaccia?

a) kuchařský plášť
b) hovězí maso nakrájené na tenké plátky
c) italské pečivo

Správné odpovědi zasílejte na email soutez@jihocesketydeniky.cz nejpozději do pravého poledne v pondělí 16. července. Ze správných odpovědí vylosujeme jednoho výherce, který získá zmiňovaný poukaz. V odpovědi uveďte své jméno, adresu, kontaktní telefon a do předmětu zadejte: Brio. Jméno výherce zveřejníme ve středu 18. července.

Upozornění: Odesláním odpovědi na uvedenou adresu, vyslovujete souhlas se zpracováním vašich osobních údajů pro účely této soutěže. Údaje nejsou zpracovávány automatizovaným způsobem. Jméno a ostatní údaje výherce, budou předány pořadatelům festivalu. Po ukončení soutěže budou osobní údaje všech soutěžících smazány a skartovány.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace