Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Běh městem

    středa 21.8 18:00 - Strakonice, start Letní kino

    25. ročník závodu + bohatý doprovodný program.

  • Jak do Mastné Lhoty přišel čert

    středa 21.8 17:00 - park před budovou Spektrum, Sezimovo Ústí

    Loutková pohádka pro děti.

Zobrazit všechny události
 

Čeští pekaři se bojí o svou existenci. Za deset let zkrachoval každý sedmý

Ilustrační foto , Autor: Archiv

Ilustrační foto     Autor: Archiv

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman včera na agrosalonu Země živitelka slíbil pekařům ochranu českého trhu a podporu malým a středním podnikatelům. Zároveň je vyzval, aby si vzájemně nepodráželi ceny při vyjednávání s obchodními řetězci a neprodávali zboží pod cenou.

Čeští pekaři nechtějí, vzhledem k letošní dobré úrodě, do konce roku zdražit pečivo. Na druhou stranu ale mají existenční problémy. Uplynulý rok byl pro pekaře a mlynáře nejhorším za posledních dvacet let. Loňská neúroda způsobila zdražení mouky asi o dvacet procent, přičemž odbytové ceny chleba stagnovaly a u pečiva dokonce klesly. Způsobil to silný tlak obchodních řetězců, které chtěly při zvýšení DPH udržet ceny pro zákazníky. Zvýšené náklady tak nesli čeští pekaři, což u mnohých vedlo téměř k likvidaci firem. Většina pekáren žije ještě z podstaty, ekonomická situace jim neumožňuje rozvoj ani odpovídající ohodnocení náročné práce pekařů, kterých je průměrná mzda okolo šestnácti tisíc korun.

Každý sedmý český pekař zkrachoval

Podle údajů ČSÚ ukončilo od roku 2002 podnikatelskou činnost v pekárenském oboru přes stovku převážně malých výrobců, takže prakticky každý sedmý pekař už zkrachoval. Výrobci čerstvého chleba a pečiva jsou dnes decimováni dovozem zmrazených polotovarů ze zahraničí, který snižuje jejich výrobu a zhoršuje konkurenceschopnost na trhu. Blížící se podzimní jednání o cenách chleba a pečiva mezi pekaři a obchodními řetězci budou proto velmi důležitá i pro spotřebitele. V sázce je nejen budoucnost stovek českých pekáren, ale také kvalita výrobků a udržení široké nabídky čerstvého pečiva.

Zahraniční zmražené válcuje čerstvé pečivo 

Pokud by velké obchodní řetězce požadovaly na pekárnách další snížení odbytových cen, řada pekáren by skončila. Ohrozilo by to nejen kvalitu produkce tuzemských výrobců, ale vedlo to by i k unifikaci nabídky. V regálech marketů by se zvýšil podíl výrazně dražších výrobků ze zamrazených polotovarů na úkor čerstvého pečiva. Spotřebitelé by tudíž měli ve svém zájmu podporovat české pekaře a vyžadovat jejich kvalitní výrobky na pultech obchodů. V Česku máme osmé nejlevnější pekařské výrobky v Evropské unii, neměli bychom proto závodit ve snižování cen, ale ve zvyšování jejich kvality a nabídky.

Letošní sklizeň obilí je výborná

Hlavním tématem dožínek na Zemi živitelce bylo bilancování sklizně obilí. Z pohledu tuzemských zemědělců je letošní sklizeň obilí sice oproti loňskému katastrofálnímu roku výrazně lepší, ale v porovnání průměru posledních pět let mírně nadprůměrná. Kvalita potravinářské pšenice se jeví zejména na Moravě jako velmi dobrá, lze však očekávat, že v některých oblastech se na jakosti obilovin odrazí suché horké počasí v době zrání.
Ceny obilí na českém trhu se odvíjejí od světových cen, proto nelze v tuto chvíli jednoznačně stanovit kupní cenu jednotlivých komodit z důvodu rozkolísané situace na plodinových burzách.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace