Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Letní koncert pěveckého souboru Regina Vodňany

    středa 26.6 18:00 - Vodňany, Husův sbor

  • Zámecký park v Červeném dvoře

    Čtvrtek 16.5 až neděle 29.9 - Regionální muzeum, Český Krumlov

    Dokumentační výstava, mapující historický vývoj a proměny zámeckého parku v Červeném Dvoře.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Soutěže (1)

 

Jihočeské kuchařky. Nikdy se nad nikým nepovyšuj, aneb Jak jsem pokořila kuře

Ahoj všem, zdravím do jižních Čech z dalekého ostrova Ischie. Připravila jsem dnes recept na myslivecké kuře, což je obdoba stejně dobrého mysliveckého králíka. A je to ode mne výkon, protože v dětství jsem měla z kuřat fóbii. Světe, div se, ano, já se bála kuřete... Můj tatínek mi s oblibou říkával větu z pohádky Pyšná princezna. Nikdy se nad nikým nepovyšuj a před nikým se neponižuj. Pro mě ale bylo vítězství, když jsem pokořila kuře.

 

Jako malá jsem viděla babičku zabíjet kuře a má nejlepší kamarádka mě honila se slepicí v náručí. Vznikla z toho u mě úplná fóbie. Zdeni, promiň, že to tady zmiňuji, ale šťastné dětství v Milevsku se nedá zapomenout. I s tou fóbií. A dnes? Mé dcerky se tomu smějí a kuře se stalo mým nejoblíbenějším pokrmem, který umím připravit v mnoha variantách.

Původně jsem netušila, že i v Itáii dokáží vykouzlit kuře na sto způsobů. Nejznámější a mně i mým přátelům nejbližší, je myslivecké kuře. Ovšem původ receptu začíná u chovu králiků. Králík je na ostrově Ischia jedna z největších specialit. Králíky chovala dříve téměř každá rodina, která měla alespoň kousek zahrádky. Do země se vydlabaly jámy, hluboké metr až jeden a půl metru a kolem dokola se udělaly díry, které se jen přikryly jemným pletivem. V takovém hlubokém tunelu či kobce se mohlo chovat až 50 králíků.

Tento starý způsob chovu už se nevyužívá, dalo by se na prstech ruky spočítat, kde se na ostrově takto králici jestě chovají. Dnes již na Ischii existují králíkárny jako v Čechách, ale bohužel už králíky málokdo chová a raději se i tady sáhne po produktu ze supermarketu. Dříve byli na Ischii divocí králíci tak jako v Čechách hodně k vidění a často byli i terčem místních myslivců.

Ještě dnes moje děti, když slyší střelbu, tak volají: "Maminko, to honí myslivci králíky nebo zase bude nějaká oslava?" Na ostrově má každé město svého svatého patrona a oslava jeho svátku se zahajuje střelbou a ohňostrojem.

Místní specialitou je pak králík po myslivecku, ale stejně dobré je i kuře na tento způsob. 

Myslivecké kuře

1 kuře, 1 cibule,1 mrkev, 5 stroužků česneku, snítka rozmarýnu, olivový olej, 2dcl červeného vína, řapíkatý celer, petržel, sůl, pepř, malá cherry rajčátka - ta lze nahradit i zavařenými rajčaty

Kuře naporcujeme na malé kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme kuře po všech stranách dozlatova. Pak přidáme najemno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, cibuli a česnek. Vše dohromady orestujeme a přilejeme víno. Necháme chvilku podusit a nakonec přidáme rajčata, rozmarýn a petržel a dusíme do měkka cca 45 minut. Jako přílohu můžeme podávat pečené brambory či chléb a zeleninový salát.

Naprosto stejným způsobem připravíme i králíka, jen doba přípravy je o něco delší. Králíka musíme dusit kolem 60 minut.

Dobrou chuť!

Vaše Daniela

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace