Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Vánoční setkání občanů Netolic starších 70 let

    Úterý 10.12 14:00 - Sál ZUŠ Netolice

  • Divadélko pro nejmenší

    Úterý 10.12 10:30 - Strakonice, RC Beruška

Zobrazit všechny události
 

Po víkendové smršti jsou v ohrožení obiloviny a řepka

 Autor: Archiv

    Autor: Archiv

JIŽNÍ ČECHY - Počasí během posledního týdne úplně zamíchalo žňovými kartami. Původně očekávaný bum ve sklizni obilovin a řepky je v ohrožení. Navíc žně začaly až v polovině července, což je asi dvoutýdenní zpoždění proti loňskému roku. Už se dvakrát přes republiku přehnal silný vítr, bouřky a krupobití. Zemědělci počítají škody.

Podle Českého statistického úřadu letošní sklizeň základních obilovin měla být oproti loňsku roku vyšší o 15,7 procenta, sklidit se mělo 6,532 milionu tun. Úroda řepky měla vzrůst o 18,4 procenta na rekordních 1,313 milionu tun.

Předsedkyně Českého statistického ústavu Iva Ritschelová ještě v polovině července řekla: „Pokud nedojde k nějakým neočekávaným událostem, tak se očekává dobrá úroda obilovin a rekordní sklizeň řepky." Jako by to věděla, že na přelomu měsíců červenec - srpen se přes republiku přežene silný vítr a bouřka s krupobitím, které způsobí během několika hodin velké škody zemědělcům na Písecku, Strakonicku, Jindřichohradecku a Českobudějovicku. Nejvíce to odnesla řepka, která spěje ke sklizni. Tam, kde se už sklízela, utrpěly v nejvíce zasažených lokalitách až 80procentní poškození. Zemědělci místy odklízejí polomy a opravují poškozené střechy hospodářských budov.
Ceny rostlinných komodit jsou v posledních letech pro zemědělce příznivé a poměrně stabilní. Například za tunu semene řepky olejné dostávali pěstitelé loni v průměru takřka 12 000 korun, za tunu potravinářské pšenice 5050 korun. Kdo stačil sklidit, ten o svůj zisk nepřišel.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace