Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly mezinárodní gastronomické ocenění Great Taste. Všechny z ovoce od Prachatic



„Jsem ráda, že má hvězdičku další džem z ovoce od místních ovocnářů z okolí Prachatic,“ říká Jozefína k nově oceněnému džemu Švestka se skořicí. Další tři zmíněné džemy obhájily svou hvězdičku z minulých let. Oceněný výrobek může samolepku s oceněním používat tři roky, pak musí znovu zaujmout chuťové pohárky mezinárodní poroty.
„Plná jahodová barva a velmi pevná konzistence – ne příliš, ale pevná. Skvělé čerstvé jahodové aroma přímo vyskočí ze skleničky,“ uvedli v hodnocení k jahodovému džemu porotci. Jozefína k tomu dodává, že poslední rok byl právě na jahody skvělý. „Byly nádherné, velké a tmavé,“ vzpomíná.
Višně a švestky jsou na zpracování specifické. Zatímco jablka a hrušky se dají zpracovávat celý podzim, višně a švestky se rychle setřesou a musí se hned využít.
Ne vždy jde samozřejmě místní ovoce využít. Další produkt, se kterým Jozefína sbírá ocenění v soutěžích jako World’s Original Marmalade Awards a za něž získala před šesti lety své první medaile, jsou citrusové marmelády, do nichž používá pomeranče a citróny i s kůrou. „Našla jsem si proto na Sicílii pěstitele bio citrusů i pomerančů a krvavé pomeranče, citróny a klementinky nakupuji tam,“ popisuje.
Letošní soutěže Great Taste se účastnilo více než pět tisíc výrobků z celého světa od korejského Soulu po Řecko či Singapur. Porotci z řad kuchařů, restauratérů, nákupčích, výrobců, obchodníků či foodbloggerů hodnotili na dálku, a to po 86 dní. Bez ohledu na značku a obal je každý produkt hodnocen podle svého vzhledu, textury, kompozice a samozřejmě chuti. Prestižní soutěž Great Taste není jen o džemech a marmeládách, přihlásit do ní své výrobky mohou výrobci chleba, sušenek nebo i piva.
Celkem má Jozefína Růžičková ze soutěže Great Taste, která se koná ve Velké Británii v Londýně, už sedmnáct ocenění, jednu trojhvězdu, čtyři dvojhvězdy a dvanáct tak zvaných jednohvězd.
Diskuse k článku