Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly mezinárodní gastronomické ocenění Great Taste. Všechny z ovoce od Prachatic - Jižní Čechy Teď!




Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly mezinárodní gastronomické ocenění Great Taste. Všechny z ovoce od Prachatic - Jižní Čechy Teď!
21. 10. 2021 15:55

Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly mezinárodní gastronomické ocenění Great Taste. Všechny z ovoce od Prachatic

Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly mezinárodní gastronomické ocenění Great Taste. Všechny z ovoce od Prachatic
Zobrazit galerii (3)
Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly mezinárodní gastronomické ocenění Great Taste. Všechny z ovoce od Prachatic
PRACHATICKO - Jozefína Růžičková sbírá již tradičně v prestižních mezinárodních soutěžích se svými marmeládami medaile a ocenění. Letos uspěla před mezinárodní porotou soutěže Great Taste v Anglii rovnou se všemi přihlášenými džemy, což je poprvé za pět let, během nichž se Jozefína soutěží účastní. Jozefína Růžičková si zakládá na tom, že pokud to jde, využívá pro své marmelády ovoce od místních pěstitelů. Konkrétně všechny oceněné džemy jsou z ovoce od sadařů ve vzdálenosti do 25 kilometrů od Prachatic, kde Jozefína žije a své marmelády vaří. Po jedné hvězdičce si letos z Velké Británie přivezly švestkový džem se skořicí, Višňový džem z višní z Hoříkovic a Krtel, Jahodovo-rybízový z jahod z Jahodárny Brozany a Fíky, hrušky a bílý rum.

Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly mezinárodní gastronomické ocenění Great Taste. Všechny z ovoce od Prachatic - Jižní Čechy Teď!

 

„Jsem ráda, že má hvězdičku další džem z ovoce od místních ovocnářů z okolí Prachatic,“ říká Jozefína k nově oceněnému džemu Švestka se skořicí. Další tři zmíněné džemy obhájily svou hvězdičku z minulých let. Oceněný výrobek může samolepku s oceněním používat tři roky, pak musí znovu zaujmout chuťové pohárky mezinárodní poroty.

„Plná jahodová barva a velmi pevná konzistence – ne příliš, ale pevná. Skvělé čerstvé jahodové aroma přímo vyskočí ze skleničky,“ uvedli v hodnocení k jahodovému džemu porotci. Jozefína k tomu dodává, že poslední rok byl právě na jahody skvělý. „Byly nádherné, velké a tmavé,“ vzpomíná.

Višně a švestky jsou na zpracování specifické. Zatímco jablka a hrušky se dají zpracovávat celý podzim, višně a švestky se rychle setřesou a musí se hned využít.

Ne vždy jde samozřejmě místní ovoce využít. Další produkt, se kterým Jozefína sbírá ocenění v soutěžích jako World’s Original Marmalade Awards a za něž získala před šesti lety své první medaile, jsou citrusové marmelády, do nichž používá pomeranče a citróny i s kůrou. „Našla jsem si proto na Sicílii pěstitele bio citrusů i pomerančů a krvavé pomeranče, citróny a klementinky nakupuji tam,“ popisuje.

Letošní soutěže Great Taste se účastnilo více než pět tisíc výrobků z celého světa od korejského Soulu po Řecko či Singapur. Porotci z řad kuchařů, restauratérů, nákupčích, výrobců, obchodníků či foodbloggerů hodnotili na dálku, a to po 86 dní. Bez ohledu na značku a obal je každý produkt hodnocen podle svého vzhledu, textury, kompozice a samozřejmě chuti. Prestižní soutěž Great Taste není jen o džemech a marmeládách, přihlásit do ní své výrobky mohou výrobci chleba, sušenek nebo i piva.

Celkem má Jozefína Růžičková ze soutěže Great Taste, která se koná ve Velké Británii v Londýně, už sedmnáct ocenění, jednu trojhvězdu, čtyři dvojhvězdy a dvanáct tak zvaných jednohvězd.

 

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.