DOBROTY: Babička upekla pro vnuky pirátskou loď - Jižní Čechy Teď!
DOBROTY: Babička upekla pro vnuky pirátskou loď - Jižní Čechy Teď!
11. 5. 2022 7:37

DOBROTY: Babička upekla pro vnuky pirátskou loď

DOBROTY: Babička upekla pro vnuky pirátskou loď
Zobrazit galerii (3)
DOBROTY: Babička upekla pro vnuky pirátskou loď
Když mají vnuci svátek a šikovnou babičku k tomu, vyjde z toho taková nádhera. Sladkou pirátskou loď upekla k dubnovým jmeninám Jaroslavovi a Jiřímu Hana Čalounová z Milevska. A čtenářům Jihočeských týdeníků prozradila recept.

DOBROTY: Babička upekla pro vnuky pirátskou loď - Jižní Čechy Teď!

Korpus na dort upečeme dvakrát. Na jeden budeme potřebovat 7 vajec a 1 vanilkový cukr.
Základní recept na piškot:
Na 1 vejce připadne 40 g hladké mouky, 30 g krystalového cukru, 1 polévková lžíce oleje.
Bílky oddělíme od žloutků. Bílky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do tuha. Snížíme otáčky na mixéru a postupně zašleháme žloutky a olej. Nakonec ručně vmícháme mouku. Pečeme na plechu (29×39 cm) vyloženém pečicím papírem na 180 stupňů přibližně 25 minut.
Krém na promazání:
Budeme potřebovat 2 másla, 400 ml mléka, 1 čokoládový pudink, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 hořkou čokoládu 74%, dle chuti moučkový cukr.
Dle návodu uvaříme pudink, přikryjeme ho potravinovou fólií až na dotek a při pokojové teplotě necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme nad parou a také necháme vychladnout. Másla vyšleháme s cukrem do pěny a po částech přidáme pudink. Nakonec vmícháme čokoládu a kakao.
Krém na obmazání:
Budeme potřebovat 1 máslo, 1 čokoládu 74% a dle chuti moučkový cukr.
Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a přidáme čokoládu.
Použitá potahová hmota je smartflex velvet mandle.
Loď – sníh (voda):
Budeme potřebovat 2 bílky, 120 g krystalového cukru, 4 ml citronové šťávy a špetku soli.
Bílky s cukrem dáme nad páru a občas zamícháme. Teplota bílků musí být 72-75 stupňů nebo promělníme bílky mezi prsty. Cukr musí být rozpuštěný. Přendáme do mísy a šleháme na nejvyšší stupeň 10 minut. Přidáme citronovou šťávu a šleháme ještě 3 minuty. Na obarvení použijeme potravinářské gelové barvy.
A pak už potřebujeme jen fantazii a trpělivost při vykrajování a promazávání a sestavování.

Máte také svůj cukrářský výtvor, který byste rádi představili čtenářům Jihočeských týdeníků? Pošlete nám fotky na novotna@jihocesketydeniky.cz, my je rádi zveřejníme.

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.