EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský - Jižní Čechy Teď!
15. 2. 2023 17:24 Aktualizováno

EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský

EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
Zobrazit galerii (11)
EY Podnikatelem roku Jihočeského kraje je majitel Pekárny Srnín Josef Bukovský
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Společnost EY dnes v sále secese krajského úřadu vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje. Soutěž podporuje Jihočeský kraj, slavnostního okamžiku se zúčastnil ekonomický náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek a za vyhlašovatele Stanislav Pokorný, partner daňového oddělení EY. EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele.




Vítězové regionálních kol se zúčastní slavnostního večera na pražském Žofíně, kde bude vyhlášen EY Podnikatel roku České republiky. Tomu pak náleží pozvánka do Monaca na mezinárodní setkání úspěšných podnikatelů.

Výsledky národního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2022 České republiky budou vyhlášeny 28. února. Vítěz z České republiky se následně zúčastní celosvětového finále a bude bojovat spolu s ostatními národními vítězi z padesáti čtyř zemí světa o titul EY Světový podnikatel roku.

Jihočeský kraj už měl Podnikatele roku ČR

V Jihočeském kraji byl letos vyhlášen regionální vítěz počtvrté. Vítězem soutěže EY Podnikatel roku Jihočeského kraje se stal v roce 2014 Vlastislav Bříza, majitel Koh-i-noor holdingu, který pak byl vyhlášen i celostátním vítězem tohoto ročníku. Jihočeským vítězem roku 2017 byl Mario Vlček ze společnosti Moira CZ, za rok 2021 byli vyhlášeni krajskými vítězi Jiří Kůs a Lucie Konečná ze společnosti nanoSPACE.

Když přežijí podnikatelé, přežije společnost, řekl náměstek hejtmana

Regionální kolo soutěže EY podnikatel podporuje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Na slavnostním vyhlášení výsledků dnes vystoupil jeho ekonomický náměstek Tomáš Hajdušek. Oba mají s podnikáním dlouholeté zkušenosti. A ty Tomáš Hajdušek zmínil.

„Jako daňový poradce jsem podnikatelům nablízku třicet let. Vím, že podnikatelé oceňují hlavně to, když se nemění každý rok předpisy. A neskutečně mě rozčiluje, jak se rozevírají nůžky mezi státní a privátní sférou. Vždycky byly vyšší příjmy v soukromém sektoru, ale poslední dva tři roky je tomu naopak a nerozumím tomu, jak mohou mít úředníci vyšší platy než ti, kteří je živí. To není dobrý trend, stejně jako neustále se prohlubující strukturální deficit ve státě. Tak by firma nemohla dlouhodobě přežít. Pokud stát není dlouhodobě schopen financovat svůj provoz, já se ptám, kde to skončí? V privátní sféře si to představit umím – skončí to u insolvenčního správce. U nás na kraji se k prostředkům Jihočeského kraje stavíme tak, jakoby to byly naše peníze a podle toho hospodaříme. Jestliže jsou příjmy ze sdílených daní každý rok o miliardu vyšší než jsem předpokládali, tak peníze neutrácíme ve spotřebě, ale budujeme za ně důležité stavby dopravní infrastruktury. O nás s hejtmanem je známo, že máme rádi tvrdé, ne měkké projekty. Když přežijí podnikatelé, přežije společnost, protože podnikatelé nesou pokrok a inovace,“ promluvil Tomáš Hajdušek přítomným podnikatelům očividně z duše.

Kdo byl nominován?
Za rok 2022 byly v kraji čtyři nominace na ocenění – firma ZC holding, která provozuje zahradní centra v Jindřichově Hradci a Valašském Meziříčí, také technologická firma Virtual Lab z Českých Budějovic, jež vytváří aplikace pro nové způsoby vzdělávání nebo tréninkové platformy pro zdravotnictví. Nominaci získal i Scoolpt, sochařsko architektonický ateliér, který se specializuje na 3D tisk betonu a jehož tváří je i sochař Michal Trpák. Čtvrtým nominovaným byl Josef Bukovský, majitel Pekárny Srnín. Zástupci všech čtyř podnikatelských subjektů se zúčastnili dnešního slavnostního vyhlášení.

Kdo zvítězil?
EY Podnikatelem roku 2022 Jihočeského kraje se stal Josef Bukovský, majitel Pekárny Srnín na Českokrumlovsku.
Zaměstnává na 200 lidí, denně vyrobí a prodá více než 160 tisíc kusů pečiva a svým zákazníkům nabízí srnínskou specialitu – koblihy s českým Tuzemákem. Svůj byznys staví na tradici, lokálnosti a kvalitních výrobcích za přijatelné ceny. Obliba jeho výrobků roste nejen v České republice, ale nově trvanlivými výrobky expanduje také do Asie.
Josef Bukovský v mládí pomáhal svým rodičům v samoobsluze, kde pozoroval jejich sílu, odhodlání vybudovat vlastní podnik, a především potěšit své zákazníky. Právě zde se zrodil jeho sen o vlastním podnikání. Po třinácti letech působení v Pekárně Srnín na pozici ekonoma se rozhodl podnik koupit.

Nezávislou porotu zaujal jeho přístup k podnikání, kdy navazuje nejen na tradiční řemeslo a umění pekařů, ale snaží se budovat také inovativní firmu. Výroba, expedice i přeprava jsou plně digitalizovány a rozvoz produktů zajišťují vozy na CNG s minimálním dopadem na životní prostředí. Do budoucna se chce Josef Bukovský zaměřit na pečení čistě za pomoci obnovitelných energií, přičemž prioritou pro něj zůstává kvalita použitých surovin a dodržování staročeských receptů.

„Je to pro mě pocta a uznání za veškerou práci. Musím na dálku poděkovat samozřejmě celému týmu a zaměstnancům naší společnosti, kterým toto ocenění také patří,“ řekl, Josef Bukovský. Víc prozrazuje i v natočeném rozhovoru.

Josef Bukovský – Pekárna Srnín

Josef Bukovský chodil od mládí pomáhat do samoobsluhy rodičů a pozoroval jejich sílu, odpovědnost, touhu něco vybudovat a potěšit zákazníky. Už tehdy získal kladný vztah k prodeji a po dokončení studia začal přemýšlet o vlastním podnikání. Svůj sen si splnil v roce 2019, kdy koupil Pekárnu Srnín nedaleko Českého Krumlova, ve které předtím třináct let působil jako ekonom a nyní stojí v jejím čele. Výrobky srnínské pekárny se těšily přízni Jihočechů už před více než 60 lety a je tomu tak dodnes. Josef Bukovský totiž navazuje na tradice poctivého pekařského řemesla a umění pekařů je pro něj velmi cenné.

Kromě pekárny provozuje Josef Bukovský také cukrárnu a vlastní mlýn, který má na starosti jeho tatínek. Pekárna Srnín nabízí více než 800 druhů výrobků, slané i sladké pečivo, dorty, zákusky, lahůdky, saláty nebo bagety. Veškeré výrobky vznikají ručně a podle staročeských receptů. Josef Bukovský si zakládá na kvalitních vstupních surovinách, ve mlýně vyrábí vlastní mouku z regionálního obilí. Zaměstnává 200 lidí, kteří denně vyrobí a prodají 150 tisíc rohlíků, 12 tisíc chlebů a nechybí ani srnínská specialita – koblihy s českým Tuzemákem.

I přes zavedené postupy pečení se Josef Bukovský snaží budovat inovativní firmu. Zavedl digitalizaci výroby, expedice i přepravy. Řidiči mají dané trasy a dokáží elektronicky vyskladnit i naskladnit zboží, díky čemuž mají lepší přehled a pracují rychleji. V Pekárně Srnín mají také propracovaný objednávkový systém a dokončují e-shop pro B2B zákazníky i koncové klienty.
Za své poslání označuje Josef Bukovský výrobu poctivých produktů s co nejmenším dopadem na životní prostředí. Jeho cílem do budoucna je péct čistě z obnovitelných energií. Už nyní má jeho mlýn vodní elektrárnu a mouku tak mele z přírodní energie. Rozvozu výrobků dominují vozy na CNG s minimálním dopadem na znečištění, a snížení produkce odpadu nebo bezezbytkové zpracování surovin se nese napříč celou firmou. Často jsou to totiž sami zaměstnanci, kteří přicházejí s nápady, jak být ještě více ekologicky smýšlející společností. Josef Bukovský je optimista a podniká s láskou. Sám o sobě tvrdí, že je teprve na začátku a má se pořád co učit, a to ho baví. Svůj byznys staví na tradici, lokálnosti a kvalitních výrobcích za přijatelné ceny. I díky tomu roste obliba srnínských dobrot nejen v Čechách, ale také v Asii, kam Pekárna Srnín nově exportuje.

 

Libuše Kolářová
Libuše Kolářová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.