Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Smíšený pěvecký sbor Schola Všech svatých

    pondělí 22.4 15:00 - Bavorov, Kostel Nanebevzetí Panny Marie

  • Velikonoční hraní na kantely

    pondělí 22.4 18:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

    Hraní na kantely (vytvořené při akcích ŠK), případně i další nástroje ve spolupráci se spolkem Spona. K hraní, zpěvu nebo jen k poslechu zveme širokou veřejnost.

Zobrazit všechny události
 

Jaro ve váze i na talíři

Jaro se k nám blíží mílovými kroky a podle teploměru za oknem zde už dokonce je. Po dlouhé zimě můžeme odhodit kabáty, kozačky a posadit se s kávou na slunce, které teprve nabírá tu správnou sílu. Jsem i milovnice motorek, takže pro mě pomaličku začíná nejlepší část roku.

 

Využijte tohle slunečné období naplno a nabijte si baterky. Pusťte si jaro i do kuchyně. Nejrozšířenější poslové jsou tulipány a narcisy. Proto by neměl tenhle pomyslný symbol chybět ve váze, ani na vašem jídelním stole.

Jaro na talíři

Ať už bylinky sami pěstujete nebo si je pořizujete od pěstitelů, v každém případě by měly mít své místo na talíři.

Sedmikráska chudobka - ohlašovatelka jara. Není nijak vzácná, roste na loukách, v parku, v zahradách. Jedlé jsou jak květy, tak i lístky, které se skvěle hodí do salátů. Naopak květ je nejlepší na detoxikační čaj nebo jako ozdoba pokrmů či dezertů. Popřípadě si můžete sedmikrásku nasušit na zimu. Čaj z ní je skvělý při nachlazení.

Podběl lékařský - jako malá jsem si ho často pletla s pampeliškou. Nyní vím, že květy jsou první potravou včel a ostatního hmyzu. A jsou prospěšné i pro nás. Čaj z květu podbělu je nejlepší pomocník na kašel, škrábání v krku i zánět dásní.

Kopřiva - taky se vám jako první vybaví velikonoční nádivka s uzeným masem? Myslím, že kopřivu není potřeba nějak dlouze popisovat. Roste jako nežádoucí plevel, ale pro mě je především skvělou bylinkou na vaření. Špenát, polévka nebo dokonce náplň do slaného závinu. Do všech těchto pokrmů můžeme mladé lístky kopřivy bez obav přidat a skvělý výsledek je zaručen.

Medvědí česnek - pročistí tělo a nabije energií. Ale pozor, jeho listy jsou snadno zaměnitelné s listy konvalinky. Jak už z názvu vyplývá, medvědí česnek voní po česneku. Na internetu najdete dokonce mapu s výskytem téhle skvělé rostliny. Při trhání dáváme pozor také na to, že trháme vždy jen jeden až dva mladé listy. Nikdy celou rostlinu. V kuchyni se skvěle hodí do mnoha pokrmů. Na pesto, do rizota, do těstovin a skvělá je z něho i polévka.

Ať už na bylinky sbíráte nebo ne, mějte na paměti, že k přírodě se musíme chovat s respektem.

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Poradí někdo, kde v okolí Tábora, medvědí česnek roste? Předem děkuji za tip.

    Vloženo 18.3.2019 06:57:44

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace