banner3
Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Relaxační malba pro dospělé

    pondělí 23.9 17:30 - Milevsko - Dům kultury

  • Václav Neckář se skupinou Bacily

    pondělí 23.9 19:00 - Písek, Divadlo Fráni Šrámka

    Koncert.

Zobrazit všechny události
 

Český štědrovečerní kapr má maďarské předky

Prodej kaprů v táborských ulicích , Autor: Jiří Řeháček

Prodej kaprů v táborských ulicích     Autor: Jiří Řeháček

JIŽNÍ ČECHY – Na české štědrovečerní tabuli nemůže chybět kapr. Ale není kapr jako kapr. Odborníci poznají rozdíly mezi jednotlivými druhy na první pohled. Běžnému jedlíkovi by mohla trochu napovědět jeho chuť. Podle ní lze poznat, kde se kapr cachtal, ale i to, čím ho rybáři krmili. V adventním období se na ulicích prodávají živé ryby v kádích. Lidé si je odnášejí domů a chovají ve vaně, nebo v jiných nádobách, aby bylo maso co nejčerstvější.


Český kapr má ale maďarské kořeny. Prapředek jihočeského kapra je z Dunaje. Byl delší a nebyl tak vysoký. Potom se šlechtil a šlechtil, až vznikl náš český kapr. Každý jihočeský kapr, šupináč i lysec, mají ve svém genetickém kódu maďarského kapra sazana. Jihočech kupuje většinou třeboňského šupinatého kapra, pohořelického lysce, nebo křížence, který má maďarské kořeny. 
Vánoční kapr je středoevropské specifikum. Už od středověku se mohl jíst v době půstu, protože stejně jako ostatní ryby, nebyl považován za maso. V českých zemích bylo odpradávna značně rozšířeno rybníkářství a kapra si mohli dovolit i nemajetní lidé. Některé prameny uvádějí, že se kapr na vánočním stole objevil už v 17. století, ale ve větší míře se u nás o vánocích konzumuje až od konce 19. století. Štědrovečerní kapr se stal jedním ze symbolů českých Vánoc.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace