Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Luboš Pospíšil a 5P

    pátek 26.4 20:30 - Písek, Divadlo pod čarou

    Koncert.

  • 43. ročník koncertů dětských pěveckých sborů

    pátek 26.4 18:00 - Milevsko, KD

    Vystupují: Sbor I. ZŠ Milevsko – sbormistr Hana Ctiborová; Sbor II. ZŠ Milevsko – sbormistr Miroslav Martínek; Milevský dětský sbor – sbormistr Gabriela Molová a jako host vystoupí Plzeňský dětský sbor – sbormistr Bedřiška Koželuhová.

Zobrazit všechny události
 

Kuchařská abeceda

Ať už jste s vařením začali nedávno nebo se řadíte mezi ostřílené kuchaře, základní kuchařské názvosloví se vyplatí znát. S neznámým slovíčkem se můžeme setkat jak v receptech nebo třeba při objednávání z menu v restauraci. Každý obor má své specifické pojmy a říká se, že člověk by se měl celý život učit. Tak se na to pojďme vrhnout a podívejte se se mnou na některé základy kuchařské abecedy.

Al dente – neboli na skus, používá se ve spojení s vařením těstovin, rýže nebo třeba zeleniny. Označení al dente znamená, že potravina nebude uvařená úplně do měkka ale zároveň už nebude tvrdá.

Ančovička – malá sleďovitá ryba. Obvykle se nasolená nebo marinovaná.

Balsamikový ocet – vinný kvasný ocet.

Blanšírování – krátké povaření zeleniny a následné prudké zchlazení ve studené vodě. Zelenině zůstane její barva a křupavost.

Brioška – francouzské bílé pečivo.

Carpaccio – pokrm původně ze syrové hovězí svíčkové, nakrájené na tenké plátky, ochucené olivovým olejem a parmezánem. Dnes se dělá carpaccio i z řepy, lososa, chobotnice a mnohého dalšího.

Demi glace – silná redukce z vývaru vařená několik hodin. Požívá se pro velmi silnou masovou chuť do omáček nebo polévek.

Filetování – odříznutí svaloviny ryb od páteře, hlavy, ploutví a zbavení kostí.

Focaccia – bílé italské pečivo.

Garnáti – malý mořští ráčci.

Gazpacho – nevařená zeleninová polévka.

Chutney – omáčka z ovoce nebo zeleniny podávaná za studena.

Kapary – květy tropického keře.

Lanýž – hlízovitá aromatická houba. Považována za gurmánskou pochoutku.

Mascarpone – jemný krémový italský sýr.

Nachos – Mexická smažená tortilla, nakrájená na menší kousky. Nejčastěji trojúhelníky.

Ossobuco – pokrm, italská specialita z telecí kližky s morkovou kostí.

Parmezán – tvrdý vyzrálý sýr s výraznou chutí.

Pesto – rozmixovaná směs bylinky, oříšků a oleje. Nejčastěji se používá bazalkové, ale i z medvědího česneku.

Quacamole – avokádová salsa, která se používá jako mazánka nebo jako dip.

Ravioli – taštičky z nudlového těsta plněné masem nebo zeleninou.

Roastbeef – anglická pečeně z nízkého roštěnce.

Ratatouille – zeleninový pokrm.

Sorbet – ovocná zmrzlina bez smetany.

Soté – minutkový masový dušený pokrm se zeleninou, houbami nebo jinou surovinou. Zpravidla by se měl dusit na minimu tuku.

Tiramisu – italský dezert z mascarpone.

Tokáň – pokrm z masa, hub a zeleniny.

Teď už vás některé kuchařské pojmy nezaskočí.

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Více než polovina lidí na světě se živí podvody všeho druhu, říkával nebožtík Mestek

    Vloženo 31.1.2019 16:01:22

    Vaše reakce:

    Zbývá znaků: 1200
     
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Česko- ráj kuchařských odborníků. Dnes lidi neví co by žrali. Už je potřeba bída, aby opět zavládla střídmost.

    Vloženo 31.1.2019 13:32:46

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace