Novopečené maminky mají ve strakonické porodnici nový pestrý jídelníček - Jižní Čechy Teď!
8. 6. 2022 15:18

Novopečené maminky mají ve strakonické porodnici nový pestrý jídelníček

STRAKONICE - Ve strakonické porodnici přivede ročně na svět dítě okolo 700 žen. K důležitým aspektům dobrého zotavení po porodu, ale i podpory kojení, patří strava novopečených maminek. Na oddělení šestinedělí dostávají běžně jídlo třikrát denně. Nově je pro ně v jídelně připravený občerstvovací pult, u něhož se mohou občerstvit kdykoliv dostanou chuť na něco zdravého.

Novopečené maminky mají ve strakonické porodnici nový pestrý jídelníček - Jižní Čechy Teď!

Gynekologicko-porodnické oddělení neustále pracuje na vylepšování služeb a terapií, které maminkám poskytuje, aby pro ně byl porod a následný pobyt v porodnici co nejpříjemnější. V jídelně je teď pro ně připravený občerstvovací pult, kde si mohou kdykoli během dne i noci navíc dopřát cereálie, müsli, ovoce, mléko a mléčné výrobky – kefír, jogurty a jogurtová mléka, máslo, sýry, ale třeba také nutelu, med nebo marmeládu.

„Pro maminku po porodu je důležité, aby měla hlavně výživnou, pestrou, čerstvou stravu. Také prospívá, když zvýší příjem mléčných výrobků,“ vysvětluje staniční porodní asistentka šestinedělí Hana Hanzlíková. Možnost průběžných svačinek je na oddělení úplně nová. Sestřičky mají v plánu nabídku obohatit také třeba o sladký moučník. Průběžně budou vyhodnocovat, co maminkám nejvíc chutná a podle toho nabídku upravovat.

Ke změně došlo i u hlavních jídel, podávaných na oddělení. Pro zajištění pestré stravy, kterou si ženy s chutí dopřejí, oddělení dlouhodobě sledovalo, jaké jídlo po porodu preferují. Jasně se ukázalo, že maminky nestojí o typickou hutnou českou stravu, jako jsou knedlíky s omáčkou.

Nutriční terapeutky proto sestavily ve spolupráci s kuchyní úplně nový jídelníček. Maminky si již pochutnávaly na dušeném plátku se zeleninou, lososu a řadě dalších odlehčených jídel. Hlavně přílohy jsou hodně obohacené o zeleninu.

Monika Prokýšková
Monika Prokýšková

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.