Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Nezmaři

    středa 24.4 19:30 - Katovice, KD

    Koncert.

  • Snímek 51

    středa 24.4 19:00 - Tábor, Divadlo Oskara Nedbala

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 

Pavla Škochová a Kovářovánek natáčeli s Jihočeskou televizí. Pořad můžete vidět už dnes

KOVÁŘOV - Pavla a Milan Škochovi se věnují udržování lidových písní tanců a zvyků. Snaží se také rozvíjet povědomí o staročeské regionální kuchyni a předávají ho nejmladší generaci. Proto Škochovy v březnu navštívila Jihočeská televize a natočila u nich přípravu tradičního velikonočního pečiva jidášů. Pořad bude Jihočeská televize vysílat v úterý 4. března od 17 hodin, reprízy by měly skončit ve středu 5. dubna ve stejnou dobu.

Jihočeská televize u Škochů natočila jednu epizodu pořadu Potraviny z regionu, který se zaměřil na pečení dříve velmi oblíbeného velikonočního pečiva tzv. jidášů. Jidáše se pekly vždy do Květné neděle až do Velikonoční neděla. Zaplétané tvary z kynutého těsta připomínaly stočený provaz, na němž se podle lidové tradice Jidáš po Ježíšově ukřižování oběsil.

Příprav k pečení se zúčastnily i dívky z třídního kroužku lidových tradic Kovářovánek. Členky kroužku byly zdatnými pomocnicemi při přípravě pečiva. Návštěvě z televize pak předvedly také ukázku vynášení Smrtky (zimy) z vesnice, přinášení líta (jara) do vsi a také několik tanečků.

Třídní soubor Kovářovánek založila Pavla Škochová, která působí jako učitelka na základní škole v Kovářově. Jako třídní učitelka se snaží rozvíjet vztah dětí k regionálním tradicím. Využívá svých zkušeností v oblasti folkloru a předává poznatky i náměty nejmladší generaci. Spolu s manželem Milanem Škochem proto založili společnost   Kovářovskétradice.cz.

 

 

 

 


 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace