Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Šrámkův Písek

    sobota 25.5 10:00 - Palackého sady

    Doprovodný program festivalu.

  • Dostaveníčko s lidovkou před KD

    sobota 25.5 14:00 - Vodňany, KD

Zobrazit všechny události
 

Ve školních obědech je moc soli a málo zdravých tuků

JIŽNÍ ČECHY - Státní zdravotní ústav zahájil vloni studii o obsahu nutrientů v pokrmech školního stravování, jejíž částečné výstupy právě zveřejnil.

Jedním z hlavních nedostatků jídla ve školních jídelnách je překvapivě nízká energetická hodnota. Oběd by měl tvořit víc než třetinu celkového denního příjmu energie, což ale ve školních jídelnách nebývá splněno. Příčinou může být to, že pracovníci školních jídelen se chtějí vyhnout plýtvání s jídlem, a proto dětem naloží menší porce. Můžou se tu ale negativně projevit i snahy o zavedení zdravého stravování. Tyto snahy často vedou právě k přílišnému snížení obsahu tuku v pokrmech.

Tuk je ale svou funkcí nezastupitelný, rozpouštějí se v něm vitamíny. Měl by tvořit až 30 % z energetického příjmu. "Je potřeba vybírat kvalitní tuky z řad rostlinných olejů, dětem je vhodné servírovat i máslo. Tuk je přítomen i v mase, rybách, mléce, mléčných výrobcích, vejcích či semenech. Tuk je i nositelem chuti, proto by určitě měl být součástí polévek, ze kterých, jak je z výsledků studie patrno, se téměř vytratil," upozorňuje ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Analýza dále ukázala, že v jídlech bylo relativně vysoké množství soli, což je pro české stravování typické.

"Určitě je zapotřebí snížit množství soli ve školních obědech.  Jestliže ale děti budou v rodině standardně konzumovat slané pokrmy, méně slaný oběd ve školní jídelně jim přijde nedochucený a mdlý. Je proto potřeba do snahy o snižování soli v pokrmech zapojit i rodinu, aby byl efekt co největší. Je důležité, aby i rodiče připravovali pokrmy s nižším množstvím soli," doporučuje Kotrbová.

Studie poukazuje i na nedostatek vápníku v pokrmech. Ten je možné doplnit mlékem a mléčnými výrobky. Vysoký obsah vápníku má také brokolice, kapusta, mák nebo rybičky s chrupavčitými kostmi.

"Všechna tato doporučení jsou dlouhodobě známá. S výsledky studie aktivně pracujeme a cílená doporučení budeme aplikovat do dalších publikací a práce se školními jídelnami," dodala ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • pokrutiny 

    Reagovat

     

    Současný spotřební koš ve ŠJ dosáhl toho, že děti v MŠ a ZŠ si sice jídlo nafasují, ale velmi často vše vracejí !! Jakoby řízky semleté z cizrny, sojového masa, pokrutin opravdu nikdo nežere. Do všeho se míchají luštěniny, špenát, brokolice atd. Žádné jídlo není klasika - vše se podřizuje spotřebnímu koši, jestli děti jídlo sní - to opravdu naprosto nikoho nezajímá !!! Jako ředitel jím ve škole denně - nejsem vybíravý, ale tohle pokusnictví nemá budoucnost. Odhadem - z toho co děti podle norem dostanou na talíř /spotřební koš je splněn/ skončí 80 % !!!! ve zbytcích . Ale to nikomu nevadí, hlavně že řešíte, že se hodně solí a že je špatný poměr tuků. !!!
    ředitel školy a školky

    Vloženo 19.9.2016 21:16:10

    • souhlas 

      Reagovat

       

      Rádobyvědci neustále řeší hlouposti.Jídlo musí především chutnat,jinak jde o nic

      Vloženo 20.9.2016 11:14:53

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        to je pravda, když jídlo nechutná, tak jde do odpadu a rodiče platí obědy zbytečně

        Vloženo 22.9.2016 13:57:21

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace