Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Geraldine Aron - Můj báječný rozvod

    Úterý 15.10 19:00 - Písek, Divadlo pod čarou

    Divadelní komedie.

  • Život na jihočeském venkově v 19. století

    Úterý 15.10 17:00 - Strakonice, sál knihovny

    Přednáška s Jankem Koubou.

Zobrazit všechny události
 

Hejtmanka ocenila titulem Jihočeská Kuchtička kolektiv jídelny z Dřítně

Jihočeská kuchtička 1. místo: ZŠ a MŠ Dříteň. Zleva: vedoucí školní jídelny Petra Šímová, ředitelka Blanka Vlasáková a hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Jihočeská kuchtička 1. místo: ZŠ a MŠ Dříteň. Zleva: vedoucí školní jídelny Petra Šímová, ředitelka Blanka Vlasáková a hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

JIŽNÍ ČECHY – Zdravé jihočeské potraviny pro naše děti. A podpora jejich producentů. To je hlavním cílem soutěžního klání Jihočeská Kuchtička, jehož slavnostní vyhlášení se konalo ve středu 26. června. Z prvního ročníku vyšel vítězně kolektiv jídelny ZŠ a MŠ Dříteň, který si za svou snahu o zdravé a lokální stravování odnesl 100 tisíc korun.

 

Na druhém místě skončila Mateřská škola Chelčice, která získala 60 tisíc korun, a třetí místo, spojené s odměnou 40 tisíc korun, obsadila ZŠ a MŠ Katovice. Soutěž, na které s krajem spolupracují místní akční skupiny, trvala od září 2018 do května 2019 a přihlásilo se do ní 23 školních jídelen. Podmínkou přitom bylo, že musejí mít sídlo v obci do dvou tisíc obyvatel.

Hejtmanka Ivana Stráská, která ocenění předávala, vysvětlila, že principem projektu je co nejvíce podpořit, tedy nakupovat a odebírat od regionálních producentů, jihočeské výrobky a suroviny. Vítězem se pak stává školní kuchyně, která jich odebere nejvíce.

Děti mají nejraději řízek s bramborovou kaší nebo lívance

„Zabývali jsme se otázkou, jak bychom podpořili české producenty a výrobce potravin. A nakonec jsme si řekli, že začneme u dětí. Pro ty jsou zdravé jihočeské potraviny určitě přínosem a navíc tu svou pozitivní roli sehrává i osvěta. Prostě aby si uvědomily, že jídlo neroste v supermarketu, ale dá práci jej vyprodukovat. Zároveň chceme být i solidární s našimi jihočeskými výrobci," uvedla Stráská. Zároveň pogratulovala vítězným kolektivům a poděkovala všem, kteří se do této akce zapojili.

Zástupkyně vítězného týmu a vedoucí školní jídelny v Dřítni Petra Šímová neskrývala z vítězství radost. „Ano, radost mám obrovskou. Ani se mi nechce věřit, že jsme dosáhli takovéhoto úspěchu," sdělovala s úsměvem. Zároveň dodala, že se průběžně snažili prověřovat, zda jsou potraviny, kromě kvality, také regionální. „Nakupujeme například mošt z Chelčic, výrobky z Madety, brambory od našeho místního pěstitele či maso z Protivína. Někdy je to sice trochu finančně náročnější, ale na kvalitě jídla pro děti šetřit nechceme," upřesnila s tím, že mezi nejoblíbenější pokrmy u dětí v jejich kuchyni patří řízek s bramborou kaší nebo lívance.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace