Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Čteme, pleteme a povídáme si o všem, co nás baví a zajímá

    Úterý 21.5 14:00 - Blatná, Knihovna

  • O Maroku

    Úterý 21.5 17:00 - Blatná, Komunitní centrum

    Cestopis.

Zobrazit všechny události
 

V sobotu začíná nová sezóna lenorského pečení a hledá se učedník veřejného pekaře

 Autor: Tomáš Přibyl - Jižní Čechy Teď

    Autor: Tomáš Přibyl - Jižní Čechy Teď

LENORA – V sobotu 27. dubna v devět hodin dopoledne začne nová sezóna pečení chleba, housek a lenorských česnekových placek v lenorské veřejné peci z 19. století. Pro veřejného pekaře Augustina Sobotoviče už to bude sedmnáctá sezóna. Péct se tu pak bude každou poslední sobotu v měsíci až do prosince.

 

Augustinu Sobotovičovi táhne na osmdesát a v Lenoře peče od roku 2012. Na Šumavu přišel jako voják a zůstal tu. Dlouhé roky se živil jako řidič a když se před lety hledal v Lenoře nový veřejný pekař, prozradila na něj jeho žena, že je vyučený pekař. Vyučil se doma na Slovensku, ze kterého pochází. A teď hledá pomalu svého nástupce.

Byl bych rád, aby se to začal někdo učit. Za den se to nenaučí. Musí se mnou alespoň rok absolvovat," dodal. Pekař se musí učit vše od přípravy kvásku, výběru dřeva, znalosti pece, přes recepty až po závěrečný úklid. Jde o práci náročnou na čas. Třeba loni v prosinci absolvoval Augustin Sobotovič pět pečení. „Někdy nemám volný víkend. Není to pro člověka v produktivním věku, spíš pro důchodce. Jsem ochoten ho naučit vše, co umím z učení i praxe," říká Augustin Sobotovič.

Hlavně by to ale měl být někdo, kdo má vztah k řemeslu, dobrovolnickou náturu a bude mu dělat radost, že dělá dobrým jídlem radost. Zájemci o učení na veřejného pekaře se mohou ozývat na lenorský obecní úřad, kde dostanou kontakt na Augustina Sobotoviče nebo přijít na pečení chleba do Lenory každou poslední sobotu v měsíci od dubna do prosince.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace