banner3
Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Strakonický dudák aneb Hody divých žen

    pátek 23.8 20:30 - Hrad Strakonice - II. hradní nádvoří

    Hra J. K. Tyla v podání DS Čelakovský.

  • Vlksický Kašpar 2019 - Jonáš a Tingl - Tangl

    pátek 23.8 21:00 - Vlksice

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 

Scházíte se na jídlo u jednoho stolu? Zkuste to nad bažantem s maskáčovým knedlíkem

Pro někoho přežitek dřívější doby a rituál který nikdo nedodržuje, pro mě tedy jedna z nejhezčích věcí spojená s vařením. Posadit se k jednomu stolu, vychutnat si dobré jídlo a strávit čas s rodinou nebo přáteli, pro které vaříte. Je jedno jestli se u stolu sejdeme jen dva nebo někdy i deset strávníků. U nás doma byla samozřejmost, že jíme spolu u stolu, ale čím jsem starší a poznávám více lidí, rodin kamarádů a známých, zjišťuji kolik Čechů tomu nepřikládá vůbec váhu. Každý se nají, až když má hlad, nejlépe v obýváku nebo u počítače a společné jídlo je tatam.

 

Musím se přiznat, že občas jsem naštvaná sama na sebe, když na sebe ušiji bič v podobě dlouhého vyvařování a pečení od rána. Ale nakonec jsem stejně nejšťastnější, když strávníkům chutná a od stolu se ozývá, že by si přidali ještě jeden knedlík.

Na sváteční rodinný oběd je u nás jednoznačně nejoblíbenější tahle tátova specialita. Pečený bažant, zelí a maskáčový knedlík. Když bažantovi věnujete trochu péče a času, vůbec nebude suchý, jak si většina lidí myslí, ale vykouzlíte pochoutku, po které se budou všichni olizovat. Maskáčový knedlík je vlastně karlovarský, který byl doma pasován mým přítelem na maskáčový nejspíše díky svému vzhledu. Teď už k receptu.

Ingredience:

• Bažant, kousek vepřového bůčku cca 300 g, špek na prošpikování 70 g, 1 cibule, sádlo, sůl, pepř, kmín, trochu vody či piva na podlití.

• Kysané zelí, 2 cibule, sádlo, sůl, pepř, kmín, cukr

• Starší housky 5 ks, vajíčka 2 ks bílky a žloutky zvlášť, 100 ml mléka, 80 g rozpuštěného másla, 100 g hrubé mouky, sůl, hrst posekané petrželky

Jak na to? 

Nejprve si připravíme maso na pečení. Důkladně ho omyjeme a osušíme. Bažanta opatrně prošpikujeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Totéž opakujeme i s vepřovým bůčkem, jen vynecháme špek. Ve větším hrnci si orestuji cibulku na sádle, když ji mám dozlatova, přidám k ní maso, podliji a dám péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Po 15 minutách troubu uberu na 150 stupňů a při pravidelném polévání masa výpekem peču cca 2 - 2,5 hodiny.

Zelí pokrájím, osolím, opepřím, přidám kmín a dvě lžíce cukru, zaliji trochou vody a vařím cca 30 minut. Na jemno nakrájené cibule osmahnu na sádle zvlášť na pánvi a do zelí vmíchám až na konec.

Na knedlíky si nakrájím housky na kostky, zaliji je mlékem a rozpuštěným máslem, osolím, přidám mouku, žloutky, petrželku a důkladně zamíchám. Nakonec opatrně vmíchám sníh. Z uvedeného množství udělám dvě šišky, každou zvlášť zabalím do potravinové folie a vařím 35 min. V půlce knedlíky v hrnci otočím. Na konci vaření mohu vyzkoušet knedlíky propíchnout špejlí, pokud vytáhneme špejli suchou, knedlíky jsou hotové.

Teď už jen dobrou chuť.

• Můj tip

Špek si nakrájejte na hranolky a dejte je na chvíli zamrazit, on ztuhne a půjde s ním mnohem lépe pracovat.

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace