banner3
Jižní Čechy TEĎ - nejrychlejší zprávy z regionů
 
 
 

Kdy a kam

  • Zámecký park v Červeném dvoře

    Čtvrtek 16.5 až neděle 29.9 - Regionální muzeum, Český Krumlov

    Dokumentační výstava, mapující historický vývoj a proměny zámeckého parku v Červeném Dvoře.

  • Kapličky, boží muka a kříže na Písecku a Milevsku

    Čtvrtek 4.4 až neděle 30.6 - Milevský klášter

    Výstava.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Soutěže (1)

 

Výstav piva strakonického pivovaru stoupl loni o 4,5%

Ilustrační foto.  , Autor: Jarka Krejčová - Jižní Čechy Teď

Ilustrační foto.     Autor: Jarka Krejčová - Jižní Čechy Teď

STRAKONICE - Strakonický pivovar měl v roce 2018 největší meziroční nárůst v množství prodaného piva od roku 2006. Výstav piva v meziročním srovnání stoupl o 4,5 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku tu uvařili více piva po dlouhých dvanácti letech. K výborným výsledkům výrazně pomohl větší zájem o strakonické pivo na Moravě, vyšší prodej lahvového piva v supermarketech a úspěch značkových restaurací Dudákoven, ale také zvýšený export.

 

V jediném městem vlastněném pivovaru, uvařili loni o zhruba 2300 hektolitrů piva více, než v roce 2017. Pro pivovar, který má veškerá piva v nepasterované podobě, se jednalo o výjimečný výsledek - meziroční nárůst zaznamenali strakoničtí pivovarníci naposledy v roce 2006. „Jsme si vědomi toho, že nám pomohlo výjimečně hezké počasí, stejně jako ostatním pivovarům. Nárůst však pokračoval i po zbylé měsíce roku a to nás velice těší. Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, kdybychom ho uvařili dvakrát tolik, určitě by se prodalo. Uděláme vše proto, aby rok 2018 nebyl světlou výjimkou, ale další nárůst pokračoval i v příštím období," uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus. Ten byl až do konce loňského roku zároveň i sládkem pivovaru, od ledna ho ve funkci vystřídal jeho zástupce, dříve podsládek Vlastimil Matej.

Ten považuje za velmi důležité, že díky úspěšným speciálním pivům se Dudák dostane i k zákazníkům, kteří ho běžně nekupují. „Být sládkem ve strakonickém pivovaru je pro mě velká čest, rád bych především udržel stálou kvalitu našeho piva bez reklamací a pokračoval v nastolené tradici alespoň tří speciálních piv ročně. Pro náš pivovar je podstatné využití našich výrobních kapacit, takže by bylo ideální, aby výstav rostl i nadále," uvedl Matej, který v pivovaru pracuje od roku 2008 a je rodákem ze Strakonic.

Po dlouhých letech se zvedlo množství piva, které se ze Strakonic exportuje. „Začali jsme vozit pivo na Ukrajinu, do Portugalska nebo do Itálie. Na konci roku odešla po ročním jednání první várka našeho piva do Ruské federace," prozrazuje Krankus. O 20 procent více piva než rok před tím, se prodalo na Moravě - zejména v jižní části, kde má pivovar nového obchodního partnera, který logistisky zajišťuje tento region.

Za zvýšeným prodejem je i to, že se pivo stále častěji objevuje v nabídce různých supermarketů. Oproti loňskému roku se prodej strakonického piva prodávaného v supermaketech výrazně zvedl. „Na tomto nárůstu se nejvíce podílela síť Penny market, kde se prodej více jak zdvojnásobil. Celkový nárůst činil více než 130 procent. Výrazně lepší prodejní výsledky jsme měli v sítích Coop, kde nárůst prodeje činil 13 procent," uvedl obchodní ředitel pivovaru Martin Man.

Výborně se pivo prodává také v nové prodejně, kterou pivovar slavnostně otevřel v červnu roku 2018. Za sedm měsíců narostl celkový obrat prodaného zboží o více než 18 procent (necelý jeden milion korun), než v době, kdy se tu pivo prodávalo v dřevěném provizorním stánku. Radost vedení strakonického pivovaru dělá především projekt designových restaurací Dudákoven. Zatím jich je osm. Hosté v nich oceňují především příjemné, architektonicky a designově zajímavé prostředí a poctivé nepasterizované pivo. Před loňským létem se otevřela zatím poslední Dudákovna – restaurace Na Ostrově, která stojí v Písku u Otavy nedaleko zimního stadionu. „Obecně se Dudákovnám velmi daří. Cestu si do nich kromě štamgastů najdou i celé rodiny, ženy, mladí a starší lidé," popisuje ředitel Krankus s tím, že obchodní oddělení pivovaru pracuje na tom, aby jejich počet narůstal i letos.

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Sandokan 

    Reagovat

     

    Pivo v Jiskře a v Sokolovně je naprosto famózní. To samé platí o jídle. Škoda, že v Jiskře navaři i večer. Dudákovny jsou super počin.

    Vloženo 14.1.2019 15:51:02

  • F.K.Ladislav 

    Reagovat

     

    Konečně dobrá zpráva, jen tak dál. Přesto si neodpustím dvě drobné poznámky. Souhlasím s tím, že: ,,Obrovský úspěch mělo vánoční pivo, kdybychom ho uvařili dvakrát tolik, určitě by se prodalo." Polovina kádí v pivovaru je prázdná, tak proč se ho neuvaří třeba třikrát víc? Bylo výjimečně dobré. K Dudákovnám: je podivné, že se v nich čepuje jen desítka a dvanáctka (např. Jiskra), s odkazem, že o ostatní piva není zájem. Ještě zvláštnější je, když jsem si o vánocích chtěl dát v Sokolovně Vídeňský ležák a obsluha mi s vážnou tváří sdělila, že čepují jen strakonické pivo.

    Vloženo 14.1.2019 15:16:40

    Vaše reakce:

    Zbývá znaků: 1200
     
    • Dagmar 

      Reagovat

       

      Pane F. K. doveďte do Sokolovny řadu lepšího personálu, rádi si vyberou. Pokud ale seženete aspoň jeden kus, i tak budete borec.

      Vloženo 14.1.2019 21:04:07

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Gratuluji vedení pivovaru, je to úžasné. Mgr. Jan Svoboda

        Vloženo 15.1.2019 14:55:54

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace