Kdy a kam

  • ZUŠ vystoupení žáků tanečního a dramatického oboru

    Úterý 11.12 18:00 - Písek, Divadlo Fráni Šrámka

    Vystoupení žáků tanečního a dramatického oboru.

  • Pusťte Donnu k maturitě

    Úterý 11.12 19:00 - Tábor, Divadlo Oskara Nedbala

    Nekompromisní ponor do devadesátek, do období, kdy všechny otázky dokázalo zodpovědět Bravíčko.

Zobrazit všechny události
 

Zimní čas si žádá vydatnější večeři. Třeba krůtí guláš

Tak jsme si před nedávnem přeřídili hodinky na zimní čas a podzim se nám ukazuje v plné parádě. Chladnější počasí si žádá i vydatnější večeři, ale jde to i bez hodin strávených u plotny. Vyzkoušejte můj recept na krůtí guláš a uvidíte, že na své si přijdou i větší jedlíci.

Krůtí guláš

1 kg krůtího masa, 2 lžíce sádla, 3 - 4 střední cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 l vody (vývaru), 3 - 4 krajíce chleba na zahuštění, červená sladká paprika, majoránka, kmín, chilli, pepř a sůl

Postup: Na sádle si do hněda orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Bude to chvilku trvat, ale guláš bude mít hezkou barvu. Jen dávejte pozor, ať se vám cibule nespálí - pak zhořkne! Přidáme na kostky nakrájené krůtí maso, protlak, všechno koření kromě papriky a restujeme cca 5 - 10 minut, aby se maso pěkně opeklo a zatáhlo. Nakonec přisypeme i sladkou papriku a chvilku zarestujeme. Opět dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Zalijeme maso vodou nebo vývarem, aby bylo ponořené, a dusíme cca 30 minut, než je zcela měkké.

Do vyšší misky nalámeme chleba a namočíme do vody. Vody stačí spíše méně a po chvilce rozmixujeme tyčovým mixérem. Vzniklou směs nalijeme do guláše a necháme ještě 5 minut provařit za občasného míchání. Do hotového guláše prolisujeme česnek a dochutíme ještě dle potřeby ostatním kořením.

Guláš podávejte s houskovým knedlíkem, chlebem nebo třeba i s těstovinami. A nezapomeňte ještě na cibulku nebo křen.

• Tip

Na guláš si kupte celá krůtí stehna. Sice vám zabere trochu více času vykošťování, ale určitě vyjdou levněji než už vykoštěné a naporcované maso. A ze zbylých kostí si uvaříte skvělý vývar na polévku třeba na druhý den. A to se přece vyplatí, ne?

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace