Kdy a kam

  • Novoroční zpívání s Rosťou Homolou

    pondělí 21.1 15:00 - Písek, Divadlo Fráni Šrámka

  • Bookstart aneb S knížkou do života

    pondělí 21.1 9:30 - Tábor, Městská knihovna

    Setkání skupiny rodičů s dětmi.

Zobrazit všechny události
 

Zimní čas si žádá vydatnější večeři. Třeba krůtí guláš

Tak jsme si před nedávnem přeřídili hodinky na zimní čas a podzim se nám ukazuje v plné parádě. Chladnější počasí si žádá i vydatnější večeři, ale jde to i bez hodin strávených u plotny. Vyzkoušejte můj recept na krůtí guláš a uvidíte, že na své si přijdou i větší jedlíci.

Krůtí guláš

1 kg krůtího masa, 2 lžíce sádla, 3 - 4 střední cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 l vody (vývaru), 3 - 4 krajíce chleba na zahuštění, červená sladká paprika, majoránka, kmín, chilli, pepř a sůl

Postup: Na sádle si do hněda orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Bude to chvilku trvat, ale guláš bude mít hezkou barvu. Jen dávejte pozor, ať se vám cibule nespálí - pak zhořkne! Přidáme na kostky nakrájené krůtí maso, protlak, všechno koření kromě papriky a restujeme cca 5 - 10 minut, aby se maso pěkně opeklo a zatáhlo. Nakonec přisypeme i sladkou papriku a chvilku zarestujeme. Opět dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Zalijeme maso vodou nebo vývarem, aby bylo ponořené, a dusíme cca 30 minut, než je zcela měkké.

Do vyšší misky nalámeme chleba a namočíme do vody. Vody stačí spíše méně a po chvilce rozmixujeme tyčovým mixérem. Vzniklou směs nalijeme do guláše a necháme ještě 5 minut provařit za občasného míchání. Do hotového guláše prolisujeme česnek a dochutíme ještě dle potřeby ostatním kořením.

Guláš podávejte s houskovým knedlíkem, chlebem nebo třeba i s těstovinami. A nezapomeňte ještě na cibulku nebo křen.

• Tip

Na guláš si kupte celá krůtí stehna. Sice vám zabere trochu více času vykošťování, ale určitě vyjdou levněji než už vykoštěné a naporcované maso. A ze zbylých kostí si uvaříte skvělý vývar na polévku třeba na druhý den. A to se přece vyplatí, ne?

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace