Kdy a kam

  • ZUŠ vystoupení žáků tanečního a dramatického oboru

    Úterý 11.12 18:00 - Písek, Divadlo Fráni Šrámka

    Vystoupení žáků tanečního a dramatického oboru.

  • Pusťte Donnu k maturitě

    Úterý 11.12 19:00 - Tábor, Divadlo Oskara Nedbala

    Nekompromisní ponor do devadesátek, do období, kdy všechny otázky dokázalo zodpovědět Bravíčko.

Zobrazit všechny události
 

Zkuste domácí koblížky

Kdo by je neměl rád. Smažené a plněné různými náplněmi. Ano, řeč je o domácích koblížcích. Existuje jich mnoho druhů, které se liší tvarem, náplní, polevou. Ale všechny mají jedno společné. Nejlepší jsou čerstvé a podávat je můžete při každé příležitosti. Nemusíte čekat zrovna na masopust. Kynuté smažené těsto se připravuje všude po světě. V Rakousku, Belgii, Španělsku, Latinské Americe a dokonce i v Asii, ale z rýžové mouky. Aby také ne, je to jedna z nejlepších pochoutek, i když není zrovna nejrychlejší a nejzdravější. Žádný strach, koblihy zvládne i začátečník.

 

Ingredience: 600 g hladké mouky a trocha na poprášení pracovní plochy a těsta, 50 g másla, 4 žloutky, 50 g krupicového cukru, 42 g droždí (1 kostka), 4 lžíce rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 1 litr oleje na smažení, marmeláda nebo nutella na naplnění, moučkový cukr na posypání

Postup: Nejprve si v misce ohřejeme 50 ml mléka, aby bylo vlažné, rozetřeme v něm vidličkou kostkou droždí s lžící mouky a lžící cukru. Přendáme na teplé místo a necháme cca 20 minut vzejít, dokud nezačne směs pěnit. Ve větší míse utřeme ručním mixérem změklé máslo se zbylým cukrem do pěny, dokud směs trochu nezesvětlá. Poté postupně přišleháváme žloutky. Nakonec smícháme i s ostatními ingrediencemi a zpracujeme, teď už ručně, na hladké a vláčné těsto, které se nebude lepit na stěny misky. Podle potřeby můžeme přisypat mouku. Bochánek těsta pomoučníme, přikryjeme čistou utěrkou a odložíme na teplé místo kynout na 30 - 45 minut. Tak, a máme to nejtěžší za sebou. Teď přijde na řadu ta jednodušší část. A to plnění.

Na pomoučněné pracovní desce si vyválíme těsto na cca 1 cm silný plát. Menší skleničkou si naznačíme kolečka těsně vedle sebe na pomyslné půlce těsta. Do vyznačených koleček dáváme malou lžičkou marmeládu nebo nutellu. Když máme takto naplněna všechny kolečka, překlopíme kopečky marmelády druhou půlkou těsta aby byly zcela zakryté. Teď přijde na řadu opět sklenička, kterou budeme vykrajovat přikryté plněné bochánky. Vykrojené koblížky necháme na desce (pomoučněné, aby se nepřilepily) znovu kynout cca 20 minut. Vykynuté koblížky smažíme ve vysoké vrstvě oleje cca 2 minuty z každé strany. Necháme okapat na papírové utěrce. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Vaše jihočeská kuchařka Karolína

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Třicet procen Čechů vám řekne, kam se domácí kobližky hrabou na ty Babišovy, zadarmo.

    Vloženo 23.11.2018 10:04:20

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace