Je libo žitný Kozský nebo celozrnný Jordán? U čelkovického mostu v Táboře se otevřela pekárna


















Návštěvníci se dozvěděli, čím se liší zdejší chleby Jordán, Kozský nebo Tismenický, z čeho a jak se který chléb vyrábí, včetně zajímavosti, že celozrnnou mouku pro chleby Tismenický a Jordán pekárna odebírá ze statku Krišnův dvůr členů hnutí Haré Kršna u středočeských Postupic, kde se mele starodávným způsobem na kamenném mlýně. Zájemci viděli také uchovávání kvásku a mohli nakouknout do samotné pekárny. Otevřeno je od úterka do pátku od 9 do 17 hodin, v sobotu od 8 do 12 hodin – prodává se ovšem do vyprodání zásob. Což značí, že v pět už můžete odejít s prázdnou…
Ve středečním Táborsku popovídá majitel domu Jiří Samec o zajímavé historii tohoto objektu na břehu Lužnice, kde mnozí pamatují koloniál, Jan Čulík povypráví, jak spolumajitel vinného baru dospěl k nápadu otevřít pekárnu – když je přitom původním vzděláním politolog, a zdejší pekař Luděk Dolejší objasní, kde se vzal v Táboře, když donedávna pekl ve vyhlášené pražské pekárně.
Malé tajemství čelkovického chleba ale můžeme prozradit už teď – kyne v ošatkách celý den a celou noc, tím není nadýmavý a je dobře stravitelný. A že jsou zdejší chleby současně i velmi chutné, o tom svědčí fakt, že nikdy nic nezbyde, všechno se do posledního kousku vyprodá.
Diskuse k článku