DOBROTY: Pečená a naložená rajčata
Připravíme si kilo rajčat a nakrájíme je na plátky, pokud jsou menší, bude stačit jen rozkrojit na půlky.
Vyskládáme je na pekáč vyložený pečicím papírem a posolíme (2 lžičky soli). Následně je posypeme 2 lžičkami třtinového cukru, 2 lžičkami sušené bazalky a 2 lžičkami sušeného oregana. Zakapeme balzamikovým octem a olivovým olejem.
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů, vložíme pekáč s rajčaty a troubu vypneme. Necháme dvě hodiny a v žádném případě neotvíráme dvířka. Po dvou hodinách troubu zase zapneme na 200 stupňů a až se nahřeje, opět ji vypneme. Tento proces opakujeme, rajčata by měla v troubě být celkem 8 hodin.
Mezitím si připravte 10 stroužků česneku, nakrájejte je na plátky.
Sušenými rajčaty naplňte sklenice, proložte je plátky česneku a zalijte olejem. Můžete přidat také čerstvý tymián.
Nechte v ledničce uležet. Rajčata můžete servírovat na bagetu, přidat do salátů, toustů nebo na obložený talíř.

Diskuse k článku