Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Dobroty z výletu


Nedávno jsme navštívili Svatobor nad Sušicí. Říká se, že Sušice je jedna z bran Šumavy. Leží na zlaté řece Otavě a prý je mezi městem a vrchem Svatobor (845 m. n. m.) ukrytý poklad. Druhá pověst praví, že jako v Blaníku máme rytíře, tak nad Sušicí je v hoře skryto obrovské jezero, kde žijí tvorové podobní mořským pannám a bezedná studánka na úpatí hory funguje jako oko a hlídá, až přijde čas. Pak protrhne jezero a odplaví všechny nepřátele ze země, aniž by ublížila místním. Ať tam poklad a jezero jsou nebo ne, nic to nemění na tom, že takové povídačky mám moc ráda a když je slyším, přijdu si jako malé dítě a má fantazie okamžitě začne pracovat.
Město Sušice je také významná kolébka sirkařství. První zápalky se zde začaly vyrábět už roku 1839, když se vrátil domů pětadvacetiletý truhlářský tovaryš z Vídně, kde se podle pověsti naučil vyrábět sirky u lékárníka a založil si svou malou továrnu.
A zpět k rozhledně Svatobor (31,6 m) s turistickou chatou a restaurací. Ti největší outdooroví nadšenci můžou nechat auto dole a nebo přijet vlakem a vydat se nahoru pěkně po svých anebo se můžete přiblížit k vrchu autem, tak jako my. Po cestě můžete zastavit na pár vyhlídkách do okolí, ale ze samotné rozhledny je výhled nepřekonatelný. Samozřejmě za dobrého počasí.
Po výšlapu se každý rád občerství. V místní malinké restauraci se každý den setkáte s jinou nabídkou na jídelním lístku, takže je stále z čeho vybírat. Není to jen pivo, limo, utopenec… Menu dává hlavu a patu. A musím uznat, že jídlo bylo skvělé. Určitě jsem tam nebyla naposledy. Personál mi ochotně zodpověděl pár otázek, co se týká receptu, takže já jsem jela domu vyvětraná a dobře najedená. A když jsem šťastná já, jsou šťastný i lidé okolo mě…
Houbové rizoto a dančí hřbet
Nejprve si osolím a opepřím dančí hřbet, přidám větvičku tymiánu, potřu olejem a nechám marinovat. Na třech lžících másla si podusím cibuli a nakonec i dva stroužky česneku doměkka. Přisypu 250 g rýže (kulatozrné) a důkladně promíchám, aby se mi všechna rýže obalila v tuku. Zastříknu bílým vínem a přiliji vývar, abych měla rýži pod hladinou. Osolím a opepřím. Za občasného míchání se mi bude vypařovat tekutina a rýže měknout. Podle potřeby přilívám vývar a míchám.
V pánvi si rozpustím lžíci másla a podusím houby. Já použila směs mražených z vlastní zásoby. Osolím, opepřím a zakápnu citronovou šťávou.
Podušené houby přimíchám k hotovému rizotu, které má mít konzistenci krému. Rozhodně nemá být sypké. Přisypu hrst petrželky a nastrouhaného parmezánu.
Hřbet osmahnu na rozpálené pánvi z každé strany čtyři minuty – záleží ale na tom, jaký máte rádi stupeň propečení. Já mám ráda hodně rare, ale pokud chcete více, předehřejte si troubu na 175 stupňů a maso v pekáčku dopečte ještě cca 10 minut. Jen pozor, než maso přijde na pánev, mělo by mít pokojovou teplotu.
Na ozdobu si udělám v troubě parmezánové chipsy. Na plech vyložený pečícím papírem si nasypu hromádky parmezánu a nechám pár minutek zapéct. Po vychladnutí použiji při servírování.
Teď už dobrou chuť, ať se vaří.
Karolína
Více mých receptů na facebookovém a instagramovém účtu U Pelíšků v kuchyni.
Diskuse k článku