Kdy a kam
-
Oldřích Janota
pátek 13.12 19:00 - Horká vana, České Budějovic
Koncert.
-
Setkání seniorů
pátek 13.12 16:00 - Záhoří, místní hostinec
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Něco jarně lehkého - salát s kuskusem a grilované kuře
13.4.2018 9:43
Dnes trochu uhneme od typických jihočeských jídel a zpestříme si oběd něčím barevným a lehkým. Jaru všeobecně sluší zelená, tak se pustíme do salátu s kuskusem a grilovaným kuřetem. Vegetariáni můžou nahradit maso například tofu.
Osobně mám kuskus hodně ráda, je velmi rychlý na přípravu a dá se kombinovat na spoustu způsobů. Od salátů, po rozmanitě ochucené přílohy nebo třeba jako sladký nákyp. Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně a do Evropy se dostal až s přistěhovalci. Málokdo ví, že je to vlastně těstovina ve tvaru malých kuliček z pšenice, ječmene nebo prosa. Od ostatních těstovin se liší tím, že se nevaří, ale stačí jej spařit horkou vodou nebo vývarem a nechat pod pokličkou pár minut nabobtnat.
Můžeme použít i celozrnný kuskus, který je o trochu zdravější. Nebo spíše lépe stravitelný, má mnohem více vlákniny a minerálních látek než klasický bílý.
Do našeho salátu můžeme mimo jiné přidat jedlé květy (sedmikrásky, fialky) a mladé křehké listy z pampelišky. Určitě se bude baječně hodit i šťovík, trocha kyselosti jídlu nikdy neuškodí. Důvodem jeho chuti je kyselina šťavelová, ale obsahuje také hodně vitamínu C. Mužskou část kuchařů určitě potěší, že do salátu si můžeme nasbírat i chmel. Tentokrát nás ale nezajímá šištice, ale mladé výhonky užívané jako zelenina. Narazíte na něj ve vlhkých křovinách a kolem potoků. Při sběru květů, výhonků a všeho ostatního dbáme na to, abychom se v přírodě pohybovali opatrně.
Salát s kuskusem a grilované kuře
Salát: Kuskus spařím horkým vývarem, osolím, opepřím a přidám kapku oleje, přikryju pokličkou a za občasného promíchání nechám cca 6 minut. Mezitím si nakrájím ředkvičky, jarní cibulku a omyté jedlé květy a mladé výhonky. Stejně dobře bude fungovat i mix mladých salátů. Ale pozor, do kuskusu vše vmíchám, až bude vychladlý, aby neovadly lístky salátů. Podle chuti osolím a zakápnu citrónovou šťávou.
Kuře: Maso si důkladně očistím a připravím marinádu. Červenou papriku, tymián, prolisovaný česnek, kapku citrónové šťávy, sůl a pepř smíchám s olejem a důkladně směsí potřu celé kuře. Jestli máte možnost grilovat na venkovním grilu, tak je to jasná volba. Ale jde to i v troubě na mřížce, pod kterou dáte pekáček aby nekapala šťáva. Potírám marinádou i v průběhu grilování. Při 170 stupních Celsia budeme mít za 1,5 hodiny hotovo.
Nezapomeňte na talíři polít maso výpekem.
Teď už jen dobrou chuť.
Autor: Karolína Souhradová
Další články autora
Další zprávy z regionu
-
Děti zvoněním u soběslavské Hlásky přivolaly anděla. Předaly mu přání pro Ježíška
SOBĚSLAV – V pátek 13. prosince za soumraku prošel zvonkový průvod rodičů s dětmi ulicemi Soběslavi. V domu dětí a mládeže si děti napsaly… -
Sparťan Albert Michnáč posílí útok budějovického Motoru
ČESKÉ BUDĚJOVICE – Vedení ČEZ Motoru České Budějovice neponechává nic náhodě a zůstává i přes naprostou dominanci v dosavadním průběhu… -
Strakonice se připravují na opakované volby. Výsledky se čekají v noci na neděli
STRAKONICE – V sobotu 14. prosince se ve Strakonicích konají opakované komunální volby. Ty loňské totiž soudy zrušily kvůli údajné nerovné…
Diskuse ke článku
-
Já stejně nejvíce miluji na grilu kuřecí maso. Vepřové mám také ráda ale vždy je zkrátka dost tuhé. U nás se poslední dobou osvědčil opravdu tento recept http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drubez-na-grilu/kureci-tortila-na-grilu/
Vloženo 13.9.2018 07:49:15
-
Teda ta neštastně oříznutá fotografie kuřete bez levého stehna, působí z počátku ne vaší vinou dost nešťasně, dekadentně a opulentně. Asi jako z hostin 18-století. Ale pak je celé foto současný pokrm z kuřete. A hlavně dostatečně přesný recept- (čas, teplota atd.). Nejdřív se mně ten blog nelíbil, protože dneska radí s vařením "kde kdo", ale teď se mne zdá kultivovaný a přínosný. Co ženský?
Vloženo 17.4.2018 17:19:58