Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Něco jarně lehkého – salát s kuskusem a grilované kuře


Osobně mám kuskus hodně ráda, je velmi rychlý na přípravu a dá se kombinovat na spoustu způsobů. Od salátů, po rozmanitě ochucené přílohy nebo třeba jako sladký nákyp. Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně a do Evropy se dostal až s přistěhovalci. Málokdo ví, že je to vlastně těstovina ve tvaru malých kuliček z pšenice, ječmene nebo prosa. Od ostatních těstovin se liší tím, že se nevaří, ale stačí jej spařit horkou vodou nebo vývarem a nechat pod pokličkou pár minut nabobtnat.
Můžeme použít i celozrnný kuskus, který je o trochu zdravější. Nebo spíše lépe stravitelný, má mnohem více vlákniny a minerálních látek než klasický bílý.
Do našeho salátu můžeme mimo jiné přidat jedlé květy (sedmikrásky, fialky) a mladé křehké listy z pampelišky. Určitě se bude baječně hodit i šťovík, trocha kyselosti jídlu nikdy neuškodí. Důvodem jeho chuti je kyselina šťavelová, ale obsahuje také hodně vitamínu C. Mužskou část kuchařů určitě potěší, že do salátu si můžeme nasbírat i chmel. Tentokrát nás ale nezajímá šištice, ale mladé výhonky užívané jako zelenina. Narazíte na něj ve vlhkých křovinách a kolem potoků. Při sběru květů, výhonků a všeho ostatního dbáme na to, abychom se v přírodě pohybovali opatrně.
Salát s kuskusem a grilované kuře
Salát: Kuskus spařím horkým vývarem, osolím, opepřím a přidám kapku oleje, přikryju pokličkou a za občasného promíchání nechám cca 6 minut. Mezitím si nakrájím ředkvičky, jarní cibulku a omyté jedlé květy a mladé výhonky. Stejně dobře bude fungovat i mix mladých salátů. Ale pozor, do kuskusu vše vmíchám, až bude vychladlý, aby neovadly lístky salátů. Podle chuti osolím a zakápnu citrónovou šťávou.
Kuře: Maso si důkladně očistím a připravím marinádu. Červenou papriku, tymián, prolisovaný česnek, kapku citrónové šťávy, sůl a pepř smíchám s olejem a důkladně směsí potřu celé kuře. Jestli máte možnost grilovat na venkovním grilu, tak je to jasná volba. Ale jde to i v troubě na mřížce, pod kterou dáte pekáček aby nekapala šťáva. Potírám marinádou i v průběhu grilování. Při 170 stupních Celsia budeme mít za 1,5 hodiny hotovo.
Nezapomeňte na talíři polít maso výpekem.
Teď už jen dobrou chuť.
Diskuse k článku