Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Přivolejte jaro něčím zeleným na talíři - Jižní Čechy Teď!
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Přivolejte jaro něčím zeleným na talíři - Jižní Čechy Teď!
11. 3. 2018 13:17

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Přivolejte jaro něčím zeleným na talíři

Zobrazit galerii (2)
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Přivolejte jaro něčím zeleným na talíři
Ve vzduchu je pomalu cítit jaro, kdy se všechno zazelená a ožije po dlouhé zimě. Já to vnímám jako takové znovuzrození přírody, která se probouzí a bude plná nového života. U nás se vždycky i jídlo zazelená. Samozřejmě to nemá nic společného s poživatelností surovin a pokrmů, ale s pořádnou dávkou čerstvých darů přírody, jako je například medvědí česnek, divoká pažitka nebo třeba obyčejné kopřivy.





Medvědí česnek je už pár let „mediální hvězdou“ jarních bylinek, které lze sbírat při procházkách přírodou. Já se musím přiznat, že jsem na něj ještě nenarazila, tudíž za něj utrácím na trzích. Je skvělý například na polévku, do salátů, do nádivky nebo na pesto, které si můžeme uskladnit a v zimě se určitě bude hodit. Jen pozor! Medvědí česnek lze zaměnit s jedovatou konvalinkou. Nejlépe to poznáte podle čichu. Česnek musí po česneku i jemně vonět.

Výše zmiňovaný lesní šnytlík, se používá jako ten obyčejný zahradní. V porostech lesních trav je na dálku patrný znatelně tmavšími a rovnými, dutými, úzkými stonky. Od zahradního se liší tím, že je jemnější ale mnohem aromatičtější. 

I milovníci bylinkových čajů si přijdou na své. Z čerstvě rašících výhonků listů šípku, malin nebo ostružin lze vykouzlit poměrně jednoduchým způsobem dobrý čaj. 

A v neposlední řadě je čas na kopřivy. Ano, je to plevel. Ale má široké uplatnění v kosmetice, léčitelství a pro nás hlavně v kuchyni. Z kopřiv můžeme udělat sirup, polévku, kombinovat s jinými sušenými bylinkami, samozřejmě ji přidáváme do nádivky a nebo ji připravíme jako špenát. Sklízíme hlavně malé výhonky a účinky jsou nejvyšší do konce května. K použití se nám hodí prvních 4 – 6 listů od shora.

Skutečná nabídka jarních bylin je obrovská. Samozřejmě při sběru všech těch darů přírody jsme soudní a dbáme na to, abychom nezdevastovali celé kytky nebo keře. Tak zkuste taky něco do zelena…

Telecí roláda plněná špenátem a kopřivami s bramborovou kaší

Roláda: Maso z telecí kýty 1 kg, 500 g listového špenátu, 500 g listů mladé kopřivy, cibule,  česnek, 2 vajíčka, olej, sůl, pepř

Nejdříve si orestuji na oleji cibuli, přidám kopřivy a špenát. Osolím, opepřím a prolisuji 3 stroužky česneku. Nechám vyvařit všechnu vodu a nakonec rozmíchám vajíčka. Maso si rozřežu a naklepu na roládu. Doporučuji maso klepat přes potravinovou folii nebo sáček. Je to potom čistá práce. Osolím, opepřím a potřu prolisovaným česnekem, připraveným špenátem s kopřivou a zabalím. Opatrně ovážu potravinářským provázkem a přesunu do pekáčku. Celou roládu ještě osolím, opepřím a podliji trochou vody a dám péct. Cca 160*C/2.5 hodiny. V průběhu pečení polévám maso výpekem a přebytky si slévám do kastrúlku. Z toho si pak na svařím šťávu k podávání. 

Kaše: Brambory (ideál typ C), mléko, máslo, sůl

Uvařené brambory scedím, rozmačkám s máslem a pomalu přilívám teplé mléko. Ručním šlehačem vyšlehám dohladka.

Teď už jen dobrou chuť!

 Více mých receptů najdete na facebookovém a istagramovém profilu U Pelíšků v kuchyni.

 
Karolína Souhradová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.