Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zvěřinová pečínka inspirovaná Šumavou


Hospodyňky uměly moc dobře zpracovavat místní suroviny. Houby, lesní ovoce, bylinky z luk a ryby. Z vlastních zásob se jedlo nejvíce vepřové i hovězí maso a když se poštěstilo, jednou za čas byla na stole i zvěřina, kterou často připravovaly na jalovci. Ten rostl volně v přírodě a dělali z něj třeba i povidla. Dnes ho ještě můžeme najít na vřesovišti, ale už jsou tzv. jalovčinky chráněné.
Už dříve jsem vám vyprávěla o Lovecké krčmě, kam jsme často jezdili. Zapátrala jsem v paměti a připravila pro vás opravdu skvělý recept ze šumavské krajiny:
Kančí na jalovci s bramborovým knedlíkem a červené zelí
Pečínka: Kančí plec, světlé pivo (na podlití), 2 cibule, 3-4 stroužky česneku, 10 kuliček jalovce, sůl a pepř, sádlo.
Na sádle osmahnu osolené a opepřené maso ze všech stran a dám ho stranou. Na výpeku orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, ke konci přidám na chvilku česnek a rozdrcené kuličky jalovce. Maso vrátím zpět do hrnce, podliju pivem a peču cca 2-3 hodiny na 160•C. Měkké maso dám stranou a výpek svařím na plotýnce na požadovanou hustotu.
Knedlíky: 800 gramů vařených brambor, 150 g hladké mouky, 2 vajíčka, 100 g hrubé krupice, petrželka, sůl
Uvařené brambory nastrouhám a zpracuji těsto i s ostatními surovinami, pro barvu přidám petrželku, vytvaruji kulaté knedlíky a vařím ve vodě 20 minut.
Červené zelí: Červene sterilované zelí 500 g, cibule, jedno jablko, cukr, sůl, kmín a sádlo
Na sádle orestuji cibulku, přidám zelí a podliju trochou vody. Přistrouhám jablko, okořením a dusím cca 30 minut. Doslazuji až nakonec podle chuti.
Teď už jen dobrou chuť a nezapomenout podávat se skleničkou dobře vychlazeného piva…
Více mých receptů najdete na facebooku a instagramu U Pelíšků v kuchyni.
Diskuse k článku