Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zvěřinová pečínka inspirovaná Šumavou - Jižní Čechy Teď!
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zvěřinová pečínka inspirovaná Šumavou - Jižní Čechy Teď!
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zvěřinová pečínka inspirovaná Šumavou - Jižní Čechy Teď!
26. 2. 2018 7:59

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zvěřinová pečínka inspirovaná Šumavou

Zobrazit galerii (2)
Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zvěřinová pečínka inspirovaná Šumavou
Jestli jsem na něco v jižních Čechách (kromě jiného) hrdá, tak je to Šumava. Přijde mi, že každý kus lesa, potůček nebo mechový palouk má svůj příběh. Když jsem byla malá, často jsem si tam při cestě autem představovala kde a jak tam žijí všechny ty víly, skřítkové a obři, kteří ukrývají zlatý poklad. Dětská fantazie nezná meze a musím se přiznat, že do dneška se tam ráda vracím. Krásná krajina jednoho z nejstarších pohoří v Evropě, spoustu vyhlídek a v neposlední řadě památky i mnoho dalšího je prostě místo pro relax jako stvořené. Díky přírodnímu bohatství nepatřila Šumava mezi chudé kraje. Těžba zlata a sklárny se postaraly o práci pro místní kteří si potom mohli dovolit mít třeba na stole častěji maso.

Blog jihočeské kuchařky Karolíny: Zvěřinová pečínka inspirovaná Šumavou - Jižní Čechy Teď!

 

Hospodyňky uměly moc dobře zpracovavat místní suroviny. Houby, lesní ovoce, bylinky z luk a ryby. Z vlastních zásob se jedlo nejvíce vepřové i hovězí maso a když se poštěstilo, jednou za čas byla na stole i zvěřina, kterou často připravovaly na jalovci. Ten rostl volně v přírodě a dělali z něj třeba i povidla. Dnes ho ještě můžeme najít na vřesovišti, ale už jsou tzv. jalovčinky chráněné. 

Už dříve jsem vám vyprávěla o Lovecké krčmě, kam jsme často jezdili. Zapátrala jsem v paměti a připravila pro vás opravdu skvělý recept ze šumavské krajiny: 

Kančí na jalovci s bramborovým knedlíkem a červené zelí

Pečínka: Kančí plec, světlé pivo (na podlití), 2 cibule, 3-4 stroužky česneku, 10 kuliček jalovce, sůl a pepř, sádlo. 

Na sádle osmahnu osolené a opepřené maso ze všech stran a dám ho stranou. Na výpeku orestuji nadrobno nakrájenou cibuli, ke konci přidám na chvilku česnek a rozdrcené kuličky jalovce. Maso vrátím zpět do hrnce, podliju pivem a peču cca 2-3 hodiny na 160•C. Měkké maso dám stranou a výpek svařím na plotýnce na požadovanou hustotu. 

Knedlíky: 800 gramů vařených brambor, 150 g hladké mouky, 2 vajíčka, 100 g hrubé krupice, petrželka, sůl

Uvařené brambory nastrouhám a zpracuji těsto i s ostatními surovinami, pro barvu přidám petrželku, vytvaruji kulaté knedlíky a vařím ve vodě 20 minut. 

Červené zelí: Červene sterilované zelí 500 g, cibule, jedno jablko, cukr, sůl, kmín a sádlo

Na sádle orestuji cibulku, přidám zelí a podliju trochou vody. Přistrouhám jablko, okořením a dusím cca 30 minut. Doslazuji až nakonec podle chuti.

Teď už jen dobrou chuť a nezapomenout podávat se skleničkou dobře vychlazeného piva… 

Více mých receptů najdete na facebooku a instagramu U Pelíšků v kuchyni.

Karolína Souhradová

Diskuse k článku

Pro přidávání a zobrazení komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.