Kdy a kam

  • Okolím Písku - pěší výlet

    neděle 18.11 13:00 - Písek - sraz před Sportovní halou v Tylově ul.

    Klub českých turistů - Otava Písek. Trasa bude určena dle charakteru počasí až na místě srazu. Pěšky do 10 km. Možnost krátkého přesunu vlakem nebo autobusem.

  • Literární odpoledne v Heydukově památníku

    neděle 18.11 16:00 - Památník A. Heyduka, Tyršova 438, Písek

    Připravila a uvádí Stanislava Hošková.

Zobrazit všechny události
 

Blog jihočeské kuchařky: Rychlá letní večeře

Léto je ještě v plném proudu, nikdo nechce trávit hodiny u plotny a tak přicházejí na řadu takzvané rychlovky. Jde o jídla, která jsou připravená za pár minut a poté se sama vaří nebo pečou. Můj letní jídelníček ovlivňují samozřejmě i vysoké teploty, ve kterých nemáme chuť na těžká a vydatná jídla, ty si budeme vařit zase až na podzim a v zimě. Dnes vám tedy nabízím jeden z mých oblíbených letních receptů, plný chuti a barev.

 

Plněné brambory a zeleninový špíz

 

Na dvě porce si připravíme:

4 střední brambory, 2 špekáčky, 2 střední cibule, 1 papriku, 6 - 8 cherry rajčat, 1 menší cuketu, 1 okurku, 1 zakysanou smetanu, 2 stroužky česneku, čerstvý koriandr, citron, sůl, pepř, tymián, olivový olej

 

Nejprve si naplníme brambory. Na pomoc si vezmu dvě vařečky, mezi které položím omytou bramboru a nožem krájím na cca 1-2 mm plátky. Díky vařečkám bramboru nedokrojím. Plním špekáčkem a cibulí na kolečka. Naplněné brambory osolím, opepřím a přendám do většího pekáčku.

Teď přijdou na řadu špízy. Všechnu zeleninu si omyji a střídavě napichuji na špejli, potřu olivovým olejem, aby se mi zelenina ke špejli nepřilepila v průběhu pečení a šla dobře sundat. (To platí všeobecně u všech špízů.) Hotové špízy přidám do pekáčku k plněným bramborám, osolím, opepřím a pokapu olivovým olejem. Přidám natrhanou snítku tymiánu a dám péct na 35 - 40 minut na 170 stupňů Celsia.

Mezitím připravím salát, který budu podávat s hotovým jídlem. Nastrouhám si okurku, přidám zakysanou smetanu a prolisovaný česnek, citronovou šťávu, posekaný koriandr, sůl, pepř a kapku olivového oleje. Zamíchám a nechám vychladit, než se mi upečou brambory a špízy.

 

Teď už jen dobrou chuť.

 

Karolína

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace