Blog jihočeské kuchařky: Rychlá letní večeře



Plněné brambory a zeleninový špíz
Na dvě porce si připravíme:
4 střední brambory, 2 špekáčky, 2 střední cibule, 1 papriku, 6 – 8 cherry rajčat, 1 menší cuketu, 1 okurku, 1 zakysanou smetanu, 2 stroužky česneku, čerstvý koriandr, citron, sůl, pepř, tymián, olivový olej
Nejprve si naplníme brambory. Na pomoc si vezmu dvě vařečky, mezi které položím omytou bramboru a nožem krájím na cca 1-2 mm plátky. Díky vařečkám bramboru nedokrojím. Plním špekáčkem a cibulí na kolečka. Naplněné brambory osolím, opepřím a přendám do většího pekáčku.
Teď přijdou na řadu špízy. Všechnu zeleninu si omyji a střídavě napichuji na špejli, potřu olivovým olejem, aby se mi zelenina ke špejli nepřilepila v průběhu pečení a šla dobře sundat. (To platí všeobecně u všech špízů.) Hotové špízy přidám do pekáčku k plněným bramborám, osolím, opepřím a pokapu olivovým olejem. Přidám natrhanou snítku tymiánu a dám péct na 35 – 40 minut na 170 stupňů Celsia.
Mezitím připravím salát, který budu podávat s hotovým jídlem. Nastrouhám si okurku, přidám zakysanou smetanu a prolisovaný česnek, citronovou šťávu, posekaný koriandr, sůl, pepř a kapku olivového oleje. Zamíchám a nechám vychladit, než se mi upečou brambory a špízy.
Teď už jen dobrou chuť.
Karolína
Diskuse k článku