Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby?


Doma houby nakládáme, sušíme, dáváme do mrazáku, abychom si je mohli užívat po celý rok. Houbovou omáčku, smaženici a kubu zná asi každý. Ale zkuste moje houbové ragú na topince se ztraceným vajíčkem. Hodí je jako předrkm a nebo klidně jako večeře.
Houbové ragú na topince se ztraceným vajíčkem
Na dvě porce budeme potřebovat: 300 g očištěných lesních hub (já použila hřiby), sádlo, 1 vetší cibuli, 2 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, kapku bílého vína, vajíčka (na každou topinku jedno), starší chleba na topinky, sůl a pepř.
Na sádle orestuji cibuli, přidám pokrájené houby, osolím, opepřím, prolisuji jeden stroužek česneku, zakápnu vínem a dusím cca 10 minut. Když se mi tekutina vyvaří, opět zakápnu trochou vína a dusím dalších 5 minut.
Mezitím si udělám topinky. Osobně je mám ráda na sucho, takže je dělám v topinkovači, ale stejně tak si je můžete osmažit na sádle. Zároveň si dám vařit vodu na ztracená vejce. Když jich dělám více najednou, tak si je připravím dopředu a vařím pohromadě. Vezmu si hrneček, který vystelu potravinářskou folií, klepnu do ní celé vajíčko a konce smotám k sobě nebo převážu provázkem. Udělám si vlastně takové měšce, které dám do vařící vody a vařím přesně 3 minuty. Když jsou vejce uvařená, tak z nich ustřihnu horní část folie a lžící celé vajíčko přendám na ragú na počesnekované topince. Vajíčko osolím, opepřím a celou topinku posypu petrželkou.
Teď už jen dobrou chuť.
Vaše Karolína
Více mých receptů najdete na facebookovém a instagramovém profilu U Pelíšků v kuchyni.
Diskuse k článku