Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby? - Jižní Čechy Teď!
Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby? - Jižní Čechy Teď!
Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby? - Jižní Čechy Teď!
12. 6. 2018 22:29

Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby?

Zobrazit galerii (2)
Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby?
O víkendu jsem se konečně dostala na houby. Musím říct, že mě samotnou překvapilo, jaké obry jsme v lese na Písecku našli. Houby ráda sbírám, ale ještě radši je jím. V Česku je prý zatím známo asi 10 000 druhů a ve světě je 120 000 druhů hub k roku 2017.

Blog jihočeské kuchařky: Taky milujete houby? - Jižní Čechy Teď!

 

Doma houby nakládáme, sušíme, dáváme do mrazáku, abychom si je mohli užívat po celý rok. Houbovou omáčku, smaženici a kubu zná asi každý. Ale zkuste moje houbové ragú na topince se ztraceným vajíčkem. Hodí je jako předrkm a nebo klidně jako večeře.

Houbové ragú na topince se ztraceným vajíčkem

Na dvě porce budeme potřebovat: 300 g očištěných lesních hub (já použila hřiby), sádlo, 1 vetší cibuli, 2 stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, kapku bílého vína, vajíčka (na každou topinku jedno), starší chleba na topinky, sůl a pepř.

Na sádle orestuji cibuli, přidám pokrájené houby, osolím, opepřím, prolisuji jeden stroužek česneku, zakápnu vínem a dusím cca 10 minut. Když se mi tekutina vyvaří, opět zakápnu trochou vína a dusím dalších 5 minut.

Mezitím si udělám topinky. Osobně je mám ráda na sucho, takže je dělám v topinkovači, ale stejně tak si je můžete osmažit na sádle. Zároveň si dám vařit vodu na ztracená vejce. Když jich dělám více najednou, tak si je připravím dopředu a vařím pohromadě. Vezmu si hrneček, který vystelu potravinářskou folií, klepnu do ní celé vajíčko a konce smotám k sobě nebo převážu provázkem. Udělám si vlastně takové měšce, které dám do vařící vody a vařím přesně 3 minuty. Když jsou vejce uvařená, tak z nich ustřihnu horní část folie a lžící celé vajíčko přendám na ragú na počesnekované topince. Vajíčko osolím, opepřím a celou topinku posypu petrželkou.

Teď už jen dobrou chuť.

Vaše Karolína

Více mých receptů najdete na facebookovém a instagramovém profilu U Pelíšků v kuchyni.

Karolína Souhradová

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.