Budějovická restaurace Met, ve které lezli švábi, už znovu funguje

„Kontrolované osobě jsme uložili zákaz užívání všech prostor, který je platný do chvíle, než dojde k řádné nápravě hygienických podmínek, bude vyloučeno riziko kontaminace surovin, kuchyňských polotovarů a pokrmů hmyzem z řádu švábi v různých jejich vývojových stádiích a jejich pozůstatky,“ řekl k prosincovému uzavření budějovické restaurace mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Marek Bartík.
Provozovatel restaurace pak zajistil odbornou firmu, která se postarala o desinfekci všech prostor a sanitaci pracovních pomůcek, zařízení a podlah v celé provozovně. „Opakovanou kontrolou 10. ledna bylo zjištěno, že nevyhovující stav zjištěný 13. prosince byl odstraněn a zákaz užívání prostor byl tak ze strany SZPI uvolněn,“ potvrdil Marek Bartík.
Vzhledem k výskytu švábů se dá předpokládat, že inspektoři budou restauraci i nadále kontrolovat. „Potravinářská inspekce provádí kontrolní činnost na základě komplexní analýzy rizika, u níž se přihlíží k celé řadě faktorů, mimo jiné například k podnětům ze strany spotřebitelů i k dříve zjištěným nedostatkům,“ naznačil Marek Bartík.
Provozovatel dostane za výskyt hmyzích škůdců v restauarci pokutu. Jak vysoká bude je zatím otázkou, správní řízení totiž ještě nebylo zahájeno.
Diskuse k článku