Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život - Jižní Čechy Teď!




Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život - Jižní Čechy Teď!
11. 2. 2018 23:57

Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život

Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život
Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život
Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život
Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život
Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život
Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život
Zobrazit galerii (8)
Kuchařský blog Daniely: Ať každý den stojí za to, aneb Sladký život
Ahoj všem! Opět zdravím z jihu Itálie všechny příznivce kulinářského umění. Tentokrát jsem začala citátem z oblíbeného filmu Titanic. Ano, takhle určitě přemýšleli Jack a jeho italský kamarád Fabrizio, když jim byla dána možnost plavit se na "nepotopitelné lodi". A právě to je dnes mým námětem. Sladký život neboli dolce vita je názvem mnohých kaváren i cukráren jak v Čechách, tak v Itálii. Proč je tomu tak, to ani dnes po spoustě let od revoluce starší generace nedokáže pochopit. I já jsem se dříve pozastavovala nad jižanskou mentalitou. Ale dnes už vím, co chtějí tímto mottem říci - život je jen jeden, nežijte minulostí, ani budoucností, ale přítomností a berte život takový, jaký je. Nevím, zda je to vždy správné, ale tady v Itálii opravdu musím konstatovat - ach, ten jejich sladký život...




 

Vzpomínám na mé začátky v Itálii, když se mi témeř každý vysmíval nad mým snídanovým talířkem se šunkou či vajíčkem a nejapnými poznámkami, že již mám i po obědě. Nyní se tomu usmívám. Jistě, každý národ a každá země má své zvyky a tady na jihu je zvykem snídat sladké.

Většinou jsou to cornetta, jak je známe v Čechách pod názvem croissanty, původem z Francie. Jsou plněné marmeládou, nutelou, čokoládou či italským lahodným krémem, doplněným višní. Děti milují sušenky biscottini, které si namáčejí do mléka, tak jako to dělaly naše babičky s vánočkou či chlebem. Tím ovšem denní dávka sladkostí nekončí. Co by to bylo za oběd bez malého sladkého sousta na vidličku. A  což teprve odpoledni procházka s přáteli na kávu. Neodoláte malé sladkosti, které se říká piccolo dolcettino.

Možná si řeknete – a co děti, to se jen cpou sladkostmi? Ne, není to tak. Čokoláda a všechny výrobky z ní jsou zde opravdu zbožím omezeným, hlavně v sezoně, kdy je velké teplo a klimatické podmínky nejsou příznivé dovozu a skladování čokolády. A tak si děti i dospělí těchto sladkosti užívají hlavně během Vánoc a zimního období.

Ten, kdo čokoládu dokáže uchovat doma, si udělá nějakou sladkost sám a ostatní musí do cukrárny. Běžně během letní sezony čokoládu a výrobky z ní nedostane v žádném obchodě. Ale v létě to ani nevadí, všichni si to vynahradí jinou lahůdkou. V létě má přece první místo zmrzlina, která je skutečně vyrobená z pravého ovoce a smetany. Teď ale ani v Čechách není čas zmrzliny, a tak přikládám recept a návod na domaci zákusek ke snídani, je plněný nutelou.

Ať se vám povede a ať vám chutná!

Vaše Daniela, jihočeská rodačka

Pletenec

500 gramů hladké mouky, 50 g cukru, 2 vejce, ze 150 ml mléka a 15 gramů kvasnic udělat kvásek,80 gramů rozpuštěného másla, špetka soli

Všechny suroviny zpracujeme dohromady a vytvoříme hladké těsto, které po vypracovaní nařízneme nožem do křížku a v misce přikryté potravinovou foliíí necháme 2 hodiny vykynout. Potom rozválíme a rozdělíme na tři díly. Všechny naplníme nutelou, uzavřeme a postupně zaplétáme jako dívčí copánek. Nakonec pomažeme dvěma žloutky a posypeme nastrouhanou čokoládou. Pečeme 25 minut na 180 stupňů. 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.