Budka z palubek se změnila ve vejcomat. Vajíčka mizí rychleji, než slepice stíhají snášet - Jižní Čechy Teď!
1. 10. 2025 7:27

Budka z palubek se změnila ve vejcomat. Vajíčka mizí rychleji, než slepice stíhají snášet

CHOUSTNÍK – V malé obci na Táborsku si Adam Blažek postavil z palubek malou budku, pořídil chladničku a začal ji plnit vejci od svých slepic. Tak vznikl vejcomat, který si rychle našel zákazníky.


Budka z palubek se změnila ve vejcomat. Vajíčka mizí rychleji, než slepice stíhají snášet - Jižní Čechy Teď!

„Máme slepice hlavně jako domácí mazlíčky, ale vajec bylo moc, tak jsme se rozhodli je prodávat,“ vysvětluje Adam Blažek. Podle něj poptávka po domácích produktech v posledních letech hodně roste. „Je jedno, jestli jde o vajíčka, kuřecí maso nebo králíky. Je fajn, když se to dá řešit lokálně,“ dodává.

Zařízení nebylo složité zprovoznit. „Vyrobit budku byla otázka jednoho víkendu. Celé jsem to dělal sám – ztloukl jsem ji z palubek, koupil chladničku a od té doby jen doplňujeme vajíčka,“ popisuje.

Reakce sousedů byly rozdílné. „Řekl bych, že půl na půl. Některým se to opravdu líbí a vajíčka si kupují, třeba i náš starosta Jan Kubart. Ale také nás jeden ze sousedů nahlásil na krajskou veterinární správu. To jsme vyřešili a žádný problém tu neshledali,“ říká Blažek.

Slepice jsou běžného plemene Isa Brown. Prodej probíhá podle pravidel prodeje ze dvora. „Ve chvíli, kdy prodávám lidem přímo ze dveří, je to v pořádku. Automat je ale specifický, proto jsme ho museli registrovat a dostal číslo, které je nalepené na lednici,“ vysvětluje majitel.

Automat doplňuje rodina každý den, většinou jedním platem vajec. „Zájemců máme hodně, obzvlášť v poslední době. Tři lidi ze čtyř ale odcházejí s prázdnou. Slepice nestíhají snášet, my nestíháme doplňovat,“ přiznává. Situace se ještě zintenzivnila poté, co se o vejcomatu objevil první článek. „Přicházelo tolik lidí, až jsme s přítelkyní byli špatní z toho, že už jsme jim neměli co nabídnout. Zkoušeli jsme to napsat i na Instagram, že je vyprodáno, ale tam nemáme moc sledujících,“ dodává Adam Blažek.

Podle něj je automat jednodušší než přímý prodej u dveří. „V obchodě taky chodím na samoobslužnou pokladnu a tam to probíhá podobně. Navíc celé dny nebýváme doma, takže si mohou lidé koupit vejce kdykoliv, aniž by na nás museli zvonit,“ říká.

Do budoucna plánuje počet slepic zdvojnásobit. „Teď jich máme deset, příští rok chceme dvacet. Pak by měla být k dispozici dvě plata vajec denně,“ uvádí.

Platba je možná hotově i přes QR kód. „Malé plato po šesti kusech stojí 40 korun a velké plato po deseti kusech 60 korun. Na vejcomatu je přesný popis, jak ho obsluhovat,“ doplňuje Blažek zajímavou novinku z Choustníku.

Nikola Tvrdíková
Nikola Tvrdíková

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.