Českobudějovičtí si odnesli bronz z MAKRO Horeca pětiboje


„Úroveň studentů byla vysoká a oceňuji zapálení, se kterým se do soutěže vrhli. Je to pro ně skvělá příležitost vyzkoušet si provoz reálné restaurace a získat ocenění za dobře odvedenou práci,“ komentuje Petr Olbrich, manažer pro řízení vztahů s HoReCa zákazníky MAKRO Cash & Carry. „Gastronomické školy podporujeme, protože chceme zdůraznit důležitost kvalitního vzdělání a vaření z prvotřídních surovin. Naším dlouhodobým cílem je přispět ke zlepšení úrovně českých restaurací,“ dodává.
Ve finále se mladí kuchaři a číšníci museli vypořádat s pěti disciplínami: (1) barmanská a (2) baristická soutěž, (3) kuchařský pětiboj (filetování pstruha, vykostění kuřete, nakrájení brambor na kostičky a cibule a pórku najemno), (4) týmová práce v kuchyni a (5) obsluha v soutěžní restauraci. Důležitá byla nejen rychlost, ale i kvalita, kterou hodnotila odborná porota.
„Pro studenty byl největší oříšek komunikace mezi kuchyní a obsluhou restaurace, která se ale odvíjí od zkušeností. Studenti se rok od roku zlepšují a na většině z nich je vidět, že na sobě pracují,“ doplňuje Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO Cash & Carry, který přijel studenty na pětiboj podpořit a předat jim své mnohaleté zkušenosti ve vysoké gastronomii.
Kuchaři chystali 27 porcí menu složeného ze dvou hlavních chodů a dezertu, přičemž jeden z chodů měl obsahovat kuře a druhý pstruha. Tématem soutěže byla tradiční česká podzimní kuchyně. Číšníci menu následně servírovali. Pro hosty připravili také nealkoholický welcome drink a k dezertu espresso či cappuccino.
Finále bylo součástí budějovického Gastrofestu. Díky otevřené kuchyni měla veřejnost na festivalu možnost podívat se, jak se studenti s úkoly vypořádali. Finálovému klání v Českých Budějovicích předcházelo pět regionálních kol, ze kterých postoupilo 5 týmů z celé České republiky. Českobudějovický tým obsadil třetí místo a odnesl si nejen pohár, ale také 7 500 Kč na nákup surovin v MAKRO.
Přehled vítězů kuchařské soutěže:
Absolutní vítězové MAKRO HoReCa pětiboje
1. místo: Střední škola společného stravování, Ostrava–Hrabůvka
Hlavní chod
- Grilované filátko ze pstruha s citronovým tymiánem, cuketový váleček s rybí pěnou, dýňové pyré, opékaná zelenina, vinná klobása
- Pečené kuřecí prsíčko v houbovém praku, kuřecí mini klobáska, zapečené brambory se sýrem Gran Moravia, glazírovaná zelenina a šalotkové glace
Dezert
- Pošírovaná hruška s vanilkovo-hruškovým krémem, kaštanovým nočkem, zdobená máslovým chipsem
2. místo: Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu, Praha
Hlavní chod
- Kuřecí prsa plněné bylinkovou fáší karotkovým pyré a růžičkovou kapustou
- Pstruh s liškami, petrželovou ovesnou kaší, křepelčím vajíčkem a pivní omáčkou
Dezert
- Teplý krémový koktejl z muškátové dýně s bílou čokoládou a karamelizovanou hruškou
3. místo: Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, České Budějovice
Hlavní chod
- Pstruh v celozrnném kabátku s ořechy s redukcí bílého vína a medu doplněný zapečeným bramborami s hladkolistou petrželkou a cuketou
- Kuřecí prsa v hořčičné marinádě s pórkovým nokem a podzimní zeleninou
Dezert
- Čokoládový dezert s ochucenou smetanou a ostružinami
Diskuse k článku