Kde voda znovu našla cestu – krajina rybníků, mokřadů a nových biotopů na rekultivovaných rašeliništích

Kde voda znovu našla cestu – krajina rybníků, mokřadů a nových biotopů na rekultivovaných rašeliništích

LIPENSKO – Na rozsáhlých rekultivovaných plochách bývalých rašelinišť v jižních Čechách se v posledních letech odehrává pozoruhodná proměna. Vznikla zde nová rybniční síť, obnovily se mokřady a příroda začala tvořit zcela nové biotopy. Naturpark Světlík tak ukazuje, jak může krajina znovu ožít – a na konci tohoto příběhu zjistíte, že…




Kde voda znovu našla cestu – krajina rybníků, mokřadů a nových biotopů na rekultivovaných rašeliništích

LIPENSKO – Na rozsáhlých rekultivovaných plochách bývalých rašelinišť v jižních Čechách se v posledních letech odehrává pozoruhodná proměna. Vznikla zde nová rybniční síť, obnovily se mokřady a příroda začala tvořit zcela nové biotopy. Naturpark Světlík tak ukazuje, jak může krajina znovu ožít – a na konci tohoto příběhu zjistíte, že…

DOBROTY: Těstovinový barevný salát do skla

Praktický, chutný a zároveň vizuálně krásný salát do skla, který si můžete připravit dopředu. Kombinace těstovin, vajec, tuňáka a svěžích zeleninových vrstev dává skvělý mix chutí, který vás zasytí a skvěle vypadá.




DOBROTY: Rajčatová polévka s čočkou a olivami

Rychlá, zdravá a chutná. Taková je rajčatová polévka s čočkou a olivami. Tento recept je ideální pro rychlou večeři nebo oběd, kdy chcete něco vydatného, ale zároveň lehkého. Kombinace rajčat, čočky a oliv přináší nejen skvělou chuť, ale také dávku bílkovin a vlákniny.

DOBROTY: Chimichurri – zelená omáčka plná chuti

Pokud máte rádi grilování, bylinky a výrazné chutě, chimichurri se stane vaším novým kuchyňským miláčkem. Tahle tradiční argentinská omáčka se skvěle hodí k hovězímu steaku, kuřeti, rybě nebo i jako zálivka na zeleninu. Je svěží, pikantní, kyselkavá – prostě ideální doplněk k čemukoli, co vyndáte z grilu.

DOBROTY: Domácí pizza z chlebové mouky

Pizza, která voní a chutná poctivě domácím způsobem. I s pár kvalitními surovinami dokážete vytvořit něco výjimečného. Základem je těsto z chlebové mouky, které dodá pizze dokonalou strukturu – křupavé okraje a vláčný střed. A když ji doplníte parmskou šunkou, parmezánem a trochou rukoly, dostanete na talíř italský sen.

DOBROTY: Parmezánová polévka s rýží

Parmazánová polévka s rýží je krémová, s jemnou sýrovou chutí a rychle připravená. Stačí jen hrnec, pár kvalitních surovin a trochu trpělivosti. Polévka se skvěle hodí jako vydatný oběd nebo elegantní předkrm pro hosty.




DOBROTY: Švestková povidla s čokoládovým nádechem

Povidla patří k podzimu stejně vůně skořice v kuchyni. Pokud ale chcete klasice dodat nový šmrnc, vyzkoušejte jednoduchou vychytávku – přidejte do švestkových povidel kakao. Výsledek? Hebká, tmavá a jemně čokoládová pomazánka, která se hodí na chleba, do buchet i k sýrům.

DOBROTY: Makovec z krupice bez pečení

Mák a krupice – dvě ingredience, které spolu vytvářejí jemný a voňavý dezert. Tento makovec z krupice je hotový za pár minut, nepotřebuje troubu a zvládne ho úplně každý. Perfektní jako rychlá snídaně, dezert ke kávě nebo lehká sladká tečka po obědě.

DOBROTY: Švestkové knedlíky s lotusovým přelivem

Švestkové knedlíky patří mezi nejoblíbenější české dezerty. Nadýchané tvarohové těsto a sladká švestka uvnitř jsou prostě klasika, kterou všichni známe. My jsme jim ale dali nový kabát – místo klasické strouhanky servírujeme knedlíky s přelivem z lotuskových sušenek a smetanou.




DOBROTY: Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Švestkový koláč s mákem a tvarohem je klasikou české domácí kuchyně, která nikdy nezklame. Tento recept kombinuje kynuté těsto, voňavý mák s kapkou rumu, tvarohovou náplň, povidla a křupavou drobenku – výsledek je lahodně nadýchaný a přesně takový, jak si vzpomínáme z dětských let.

Nejnovější články

Kde voda znovu našla cestu – krajina rybníků, mokřadů a nových biotopů na rekultivovaných rašeliništích

LIPENSKO – Na rozsáhlých rekultivovaných plochách bývalých rašelinišť v jižních Čechách se v posledních letech odehrává pozoruhodná proměna. Vznikla zde nová rybniční síť, obnovily se mokřady a příroda začala tvořit zcela nové biotopy. Naturpark Světlík tak ukazuje, jak může krajina znovu ožít – a na konci tohoto příběhu zjistíte, že…

DOBROTY: Těstovinový barevný salát do skla

Praktický, chutný a zároveň vizuálně krásný salát do skla, který si můžete připravit dopředu. Kombinace těstovin, vajec, tuňáka a svěžích zeleninových vrstev dává skvělý mix chutí, který vás zasytí a skvěle vypadá.

Budějovicko
Dohodou

Živá hudba

Živá hudba na Vaše svatby, party či oslavy . Hity které známe a milujeme. Bohatý, plný zvuk, který vás vtáhne a roztančí. Podívejte se na https://www.one-man-show.cz/. Tel. 725762239

Písecko
V textu

Mléko

Nabízím čerstvé kravské mléko z vlastního chovu. Cena 20,-/l, v případě většího odběru možná dohoda.

Budějovicko

Hledám přátelství

Jmenuji se Jana,je mi 56 let,jsem štíhlé,upřímné,komukativní,usměvavé,nenáládové,velice toleratní,přátelské,kamarádské povahy.Troufám si o osobě napsat,že jsem spolehlivá,pracovitá-pracuji jako zdravotní setra.Pocházím z Jižních Čech-jsem rodačka z Písku,kde jsem se také narodila.Jsem nekuřačka,nepiji žádný alkohol(k ruhým lidem jsem toletatní).Zájmy :Cestování,turistika,návštěva hradů a zámků,jízda na kole,sběr léčivých bylin,ráda pěstuji roslina,květiny,mám ráda přírodu,procházky v přírodě,chodím ráda na houby,ráda vařím,peru,uklízím,peču,čtu různé knihy…