Český džem Rose Garden Jozefíny Růžičkové z Prachatic získal gastronomického „Oscara“


Více než 12 tisíc soutěžících, přes 500 porotců a téměř půl roku pečlivého hodnocení. Tak vypadal letošní ročník nejprestižnější gurmánské soutěže na světě Great Taste Awards. Už tradičně se zde scházejí ty nejlepší výrobky z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny.
Hvězdy, které vítězné produkty v soutěži získávají, jsou ve světě gastronomie ceněny zhruba jako filmový Oscar. „Získat i jen jednu hvězdu v soutěži Great Taste Awards je nesmírná pocta. Dvě třetiny soutěžících odcházejí obvykle s prázdnou. Moje trojitá hvězda hned napoprvé, to je úplná paráda,“ říká Jozefína Růžičková, která se svojí značkou Rose Garden uspěla letos dokonce čtyřikrát.
Její ručně vyráběný Fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem získal nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd. Zároveň je letos jediným džemem z více druhů ovoce, který toto ocenění získal. I další výrobky, které Jozefína Růžičková do soutěže přihlásila, sklízely úspěchy. Šípkový džem s vanilkou získal dvě hvězdy a po jedné pak Borůvkovo bezinkový džem s vanilkou a Klementinková marmeláda.
Trojitá hvězda je i z českého pohledu výjimečným úspěchem. Z dat dostupných za posledních pět let ji před džemem Jozefíny Růžičkové získal pouze jeden tuzemský výrobek. V porotě soutěže Great Taste Awards zasedají odborníci na gastronomii, kuchaři s michelinskými hvězdami, gastrokritici, zástupci těch nejvyhlášenějších restaurací a mnozí další odborníci z oboru. Všechny ochutnávky probíhají naslepo a hodnotící kritéria jsou jednoduchá: chuť a kvalita.
Kdo je Jozefína Růžičková
Mladá žena, která si plní sny. Po mnohaleté práci v nadnárodní korporaci se odstěhovala na Šumavu, vyměnila klimatizovanou kancelář za ovocný sad a začala vařit domácí marmelády a džemy. Od léta do podzimu sbírá a zpracovává ovoce, probírá se desítkami kil pichlavých šípků a experimentuje s novými chutěmi.
V roce 2015 se poprvé zúčastnila prestižní soutěže World’s Original Maramalade Awards, tehdy ještě v kategorii home-made. S prvními citrusovými marmeládami, co kdy uvařila, získala 2 bronzová místa. A rozhodla se sdílet svoji vášeň s okolím. Nabídka marmelád se rozrostla a spolu s ní i počet zákazníků. O rok později si z Anglie, už coby profesionál, odvážela 8 medialí. A v roce 2017 její džemy soutěž World’s Original Marmalade Awards naprosto ovládly. Porazily přes 2 tisíce konkurentů a získaly celkem 9 medailí. Do své nabídky je poté zařadil i luxusní londýnský obchod Fortnum&Mason.
Pod značkou Rose Garden vyrábí Jozefína výběrové džemy, marmelády a bylinné sirupy. Nabízí jak známé české chutě jako jsou jahoda či borůvka, tak netradiční ovoce jako jsou šípky, bezinky, mirabelky nebo arónie. Vedle toho vymýšlí nové kombinace příchutí, například Červený pomeranč se šípkem nebo rakytníkem.
Její výrobky můžete koupit na farmářských trzích, foodfestivalech, vybraných obchodech a také na e-shopu
Diskuse k článku