Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku






„Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety,“ přibližuje Šimánek, „ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete.“ Jeho slova potom potvrzují názvy jednotlivých kapitol jako např. Kuchyňské nádobí a nářadí, Mléko a vejce, Nákupy, koření, pamlsky, Maso – jídlo sváteční, U stolu nebo V hospodách.
V závěru publikace nechybí ani recepty na některá doudlebská jídla. Znáte třeba šterc nebo šmorn? Nebo byste si radši dali bramborové knedlíky s brusinkovou pěnou? I to v této knižní novince najdete.
Publikaci Doudlebsko v kuchyni a u stolu (s podtitulem Lidová strava na jihu Čech) vydalo českobudějovické nakladatelství a vydavatelství Bohumír Němec – Veduta. Navazuje na předchozí Šimánkovy počiny věnované doudlebským písmákům (vyšlo 2015) a lidovým zvykům a slavnostem (vyšlo 2019).
Diskuse k článku