Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku - Jižní Čechy Teď!
Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku - Jižní Čechy Teď!
24. 11. 2021 12:56

Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku

Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku
Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku
Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku
Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku
Zobrazit galerii (6)
Co se kdysi jedlo a jak se stolovalo na Doudlebsku
JIŽNÍ ČECHY - V pátek přímo v Doudlebech a v pondělí v Jihočeském muzeu se konalo slavnostní představení knihy s názvem Doudlebsko v kuchyni a u stolu autora Jana Šimánka. Přední znalec dotčené národopisné oblasti v ní zužitkoval své dlouholeté badatelské poznatky, získávané třeba z cenného vyprávění pamětníků a z různých memoárů. Publikace díky tomu přináší zajímavý pohled na všední život venkovského obyvatelstva především na přelomu 19. a 20. století.




„Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety,“ přibližuje Šimánek, „ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete.“ Jeho slova potom potvrzují názvy jednotlivých kapitol jako např. Kuchyňské nádobí a nářadí, Mléko a vejce, Nákupy, koření, pamlsky, Maso – jídlo sváteční, U stolu nebo V hospodách.

V závěru publikace nechybí ani recepty na některá doudlebská jídla. Znáte třeba šterc nebo šmorn? Nebo byste si radši dali bramborové knedlíky s brusinkovou pěnou? I to v této knižní novince najdete.

Publikaci Doudlebsko v kuchyni a u stolu (s podtitulem Lidová strava na jihu Čech) vydalo českobudějovické nakladatelství a vydavatelství Bohumír Němec – Veduta. Navazuje na předchozí Šimánkovy počiny věnované doudlebským písmákům (vyšlo 2015) a lidovým zvykům a slavnostem (vyšlo 2019).

 

 

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.