Čtyři marmelády Jozefíny Růžičkové získaly světové gastronomické ocenění


Jozefína Růžičková i přes letošní náročné období pokračuje v jízdě nastoupené před třemi lety a sbírá další medaile. Po získání šestnácti medailí za své marmelády značky Rose Garden v prestižní soutěži World’s Original Marmalade Awards letos na jaře po vypuknutí koronaviru, je nyní nově držitelkou dalších čtyř ocenění z celosvětové gastronomické soutěže Great Taste.
Jozefína letos to soutěže Great Taste poslala šest výrobků a čtyři z nich si odnesly medaile. To je větší než průměrná úspěšnost v této náročné soutěži, kde letos získalo ocenění čtyřicet procent ze zaslaných vzorků.
Dvě hvězdy získal z dílny Rose Garden Šípkový džem s vanilkou, který po třech letech opět obhájil dvě hvězdičky z roku 2017. Ty tak může Jozefína na těchto marmeládách i nadále používat.
„Nádherný, lesklý džem s přírodní, sytě granátovou červenou barvou a jemnou vůní ovoce. Sametová, hladká a krémová struktura, která se okamžitě rozpouští na patře,“ ohodnotili výjimečný šípkový džem poradci Great Taste.
Po jedné hvězdě si odnesly také Hrušky se zázvorem, netradiční Malinový džem s granátovým jablkem a Borůvkovo-bezinkový džem s vanilkou, který obhájil jednu hvězdu z roku 2017.
„Hrušky se zázvorem jsou novinka. Výroba džemu je dost pracná, protože je bez pektinu a hrušky pomalu, celé dva dny, vařím až na konzistenci povidel,“ dává Jozefína nahlédnout do své kuchyně. Hrušky používá lokální z Hoříkovic u Prachatic, stejně jako další ovoce všude tam, kde to je možné.
„Fascinující džem s krásnou konzistencí a jemnou chutí hrušek, kde je sladkost, kyselost a chuť zázvoru skvěle vyvážena. Tento džem bude skvělým doplňkem sýrového talíře,“ uvedli porotci.
Prestižní soutěž Great Taste není jen o džemech a marmeládách, přihlásit do ní své výrobky mohou výrobci chleba, sušenek nebo i piva. Letos bylo hodnoceno téměř třináct tisíc vzorků ze 106 různých zemí. Vzorky dlouhé hodiny poslepu ochutnává a boduje 144 porotců z řad kuchařů, restauratérů, nákupčích, výrobců, obchodníků, foodbloggerů či novinářů.
I tato soutěž byla ale letos poznamenána covidem. Hodnocení začalo týden před uzavřením britské ekonomiky a muselo se poté přesunout více do online světa. Vzorky byly z centrály organizátora rozesílány malým skupinkám porotců, kteří sdíleli svá hodnocení skrze Zoom. Některé produkty, například mražené pudingy nebo čaj, káva, si ale žádají dovaření, nebo speciální přípravu, a ty potom porotci hodnotili v červenci na místě po menších skupinkách.
Jozefína není v tomto klání zdaleka poprvé. Hned tři černozlaté hvězdy, což je nejvyšší ocenění, si odnesla už v roce 2017 se svým Fíkovo hruškovým džemem s bílým karibským rumem.
Celkem má Jozefína Růžičková ze soutěže Great Taste, která se koná ve Velké Británii v Londýně, už třináct ocenění, jednu trojhvězdu, čtyři dvojhvězdy a osm tak zvaných jednohvězd.
Nově letos česká podnikatelka získala i šest cen v první ročníku gastronomické soutěže I.T.A pořádané letos v lednu v Itálii. Tímto počtem si tak Jozefína drží mezi českými výrobci džemů první místo v počtu medailí a ocenění z gastro a marmeládových soutěží.
Aktuálně Jozefína prodává na svém e-shopu přes padesát druhů džemů. Teď přibydou i ty nově ověnčené medailemi.
Oceněné džemy
2 hvězdy: Šípkový džem s vanilkou
1 hvězda: Borůvkovo-bezinkový džem s vanilkou
1 hvězda: Hruškový džem se zázvorem
1 hvězda: Malinový džem s granátovým jablkem
O Great Taste
Soutěž byla založena v roce 1994 a za tu dobu už jí prošlo 158 tisíc výrobků. Každý z produktů byl naslepo testován porotou s cílem najít to nejchutnější jídlo či pití bez ohledu na značku a balení.
O Jozefíně Růžičkové
Jozefína Růžičková se po letech v potravinářské korporaci Nestlé odstěhovala na Šumavu, vyměnila kancelář za klid malého města a vůni domácích marmelád. Pod značkou Rose Garden nabízí třeba jahodové nebo borůvkové džemy ale ráda zpracovává i opomíjené ovoce jako šípky, bezinky nebo arónii a v neposlední řadě vaří také citrusové marmelády.
V roce 2017 získala nejvyšší ocenění hned ve dvou prestižních světových soutěžích. Ve World’s Original Marmalade Awards si její marmeláda z červeného pomeranče se šípkem odnesla dvojitou zlatou medaili a její fíkovohruškový džem s bílým karibským rumem získal nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd z gastronomické soutěže Great Taste v Londýně. Za pět let působení na trhu se její džemy a marmelády mohou pyšnit celkem třinácti oceněními ze soutěže Great Taste a dalšími 14 zlatými, 24 stříbrnými a 19 bronzovými medailemi z World’s Original Marmalade Awards.
Diskuse k článku