Cukrárny drží stálí zákazníci. Chybí objednávky na vánoční večírky i klábosení u kávy
Snížené zisky se projevují i u činností, které nebyly úplně zakázané. Do cukrárny si sice každý mohl pro dort nebo zákusek dojít, ale posezení tam nebylo možné. Podle všech dotázaných cukrářek je to na jejich příjmech znát. Lidé sice pro zákusky chodili a dorty si objednávali, ale v menší míře nebo své objednávky následně odvolávali, protože se ocitli například v karanténě.
Na tento stav museli reagovat i v cukrárně Karolína na Velkém náměstí ve Strakonicích, kde se rozhodli, že sice vánoční pečivo nevynechají, ale nebudou brát objednávky jako dřív. Důvodem je, že nedokáží odhadnout množství lidí, kteří budou mít letos o cukroví zájem a nechtějí se dostat do situace, kdy by se objednávky již napečených dobrot zase rušily. Vyrobí tedy určité množství vánočního cukroví, které budou prodávat bez objednání do vyprodání zásob.
Cukrárna Atawa objednávky bere, ale jsou letos snížené. Hlavně kvůli firmám, které si v minulosti objednávaly cukroví a zákusky na firemní vánoční večírky. „O spousty objednávek od firem jsme letos přišli a navíc i o možnost prodávat na trzích. Dříve už jsme měli objednávky na mikulášké i na Vánoce, což letos chybí. Objednávky od stálých zákazníků máme ve stejném počtu jako každým rokem,“ řekla majitelka cukrárny Radka Chvostová.
V Lahůdkářství Malinová v obchodním centru Maxim prodávají balíčky cukroví různých velikostí z horažďovické firmy Klas. V obchodním centru Maxim berou objednávky na vánoční cukroví v pekárně Jiřího Šefránka. I tady mají své stálé zákazníky, kteří si i letos cukroví objednávají, ale je prý zatím předčasné srovnávat letošní a minulý rok.
Na tržnici u sv. Markéty v pekařství U Hrocha také berou objednávky na vánoční cukroví, ale protože teprve před pár dny začali, nárůst nebo pokles objednávek nemohou srovnávat. V cukrárně Hvězda, kterou vede Jana Kazbundová, už mají jasno. „My jsme spokojení. Stálí zákazníci nám zůstávají věrní a už máme nabrané objednávky,“ řekla Jana Kazbundová.

Diskuse k článku