Diana Hazuková dala před učitelstvím přednost pečení. Sní o vlastní cukrárně - Jižní Čechy Teď!




Diana Hazuková dala před učitelstvím přednost pečení. Sní o vlastní cukrárně - Jižní Čechy Teď!
24. 6. 2022 20:25

Diana Hazuková dala před učitelstvím přednost pečení. Sní o vlastní cukrárně

Diana Hazuková dala před učitelstvím přednost pečení. Sní o vlastní cukrárně
Diana Hazuková dala před učitelstvím přednost pečení. Sní o vlastní cukrárně
Zobrazit galerii (4)
Diana Hazuková dala před učitelstvím přednost pečení. Sní o vlastní cukrárně
VODŇANY – V dnešním světě je spousta módních aktivit, kterým se mohou mladí lidé věnovat. Mnozí ale raději volí něco, čemu se věnovali jejich předkové. Podobně to má i jednadvacetiletá Diana Hazuková z Vodňan, která už od osmi let peče. Vše začalo obyčejnou hrníčkovou bábovkou. Od té doby nebyl měsíc, aby nezkusila upéct něco podle nového receptu. A ve třinácti letech se mohla pochlubit svým prvním vlastním dortem.

Diana Hazuková dala před učitelstvím přednost pečení. Sní o vlastní cukrárně - Jižní Čechy Teď!

Opravdová láska k pečení vypukla u Diany až v posledních letech. Baví ji sledovat cestu, jak od prvního rozklepnutého vajíčka vzniká obrovský dort. „V pečení mě nejvíce inspirovaly a stále inspirují osvědčené recepty mé babičky a prababičky. K pečení samotnému mě však přivedla maminka, se kterou jsme pekly pro zábavu a trávily tak spolu v kuchyni své „holčičí chvilky.“ Od té doby mě pečení bavilo víc a víc. Zkoušela jsem staré a osvědčené recepty trochu oživit, zkoušela jsem i nové recepty a rodina mě v tom od samého začátku podporovala, za což jim moc děkuji,“ říká ke svým začátkům Diana Hazuková. Ta se věnuje ještě jedné vášni a tou je tanec, v tom dokonce s pečením nachází i jistou spojitost. Do obou těchto činností je totiž důležité dát kus svého srdce. To okolí určitě ocení. Na dortech má ráda, že každý z nich je jedinečný, podobně jako lidé.

Pečení si žádá i trpělivost. Ač se to nezdá, tak při mnoha pokusech přijde zklamání. Může se něco připéct, nemusí se povést krém nebo není zkrátka vše takové, jaké má být. „Je pravda, že občas to v kuchyni byly a občas stále ještě jsou velké boje. Kdo někdy zkoušel přijít na to, jak udělat dokonalé makronky, určitě ví, o čem mluvím. Třikrát se povedou a na čtvrtý pokus místo makronek vytáhnete z trouby piškoty. Já už říkám, že u pečení snad záleží i na počasí,“ dodává s úsměvem Diana.

A přidává i svůj nejhorší zážitek z kuchyně. „Asi nejhůř dopadlo mé první linecké cukroví, které se mi na plechu rozteklo do jedné placky. V takových chvílích si opravdu říkám, že bych si měla dát možná aspoň pauzu. Ono mi to ale po chvilce nedá a dokud se mi nepodaří výrobek tak, jak si představuji, zkouším to stále znova. Zatím se z mých pokažených výtvorů nic nevyhodilo. Recepty trénuji na své rodině, která vždycky říká, že to chutná rozhodně líp, než vypadá,“ prozrazuje mladá cukrářka.

Dorty hrají prim

Už před rokem se mladá cukrářka nejvíc věnovala dortům. Pekla je pro děti i dospělé, tématické i tradiční. I nyní nejraději peče dorty pro děti a když má volnou ruku ve zdobení, to ji těší úplně nejvíc. „Také jsou nyní hodně oblíbené tematické krabičky s několika druhy zákusků. Valentýnské, velikonoční, pro maminky nebo k Mezinárodnímu dni dětí. U takových krabiček je skvělé, že si u nich každý přijde na své. Už druhým rokem například připravuje Čarodějnickou krabička ve slané verzi. V neposlední řadě ráda peču také vánoční cukroví,“ dává dohromady seznam všech dobrot Diana Hazuková.

Dorty nejraději plní odlehčenými krémy se šlehačkou, mascarpone nebo tvarohem. Do dětských dortů se hodí třeba pribináčkový krém z vanilkového pudinku a tvarohu v kombinaci s jahodami. „Nejčastějším krémem je aktuálně smetanový krém s malinami, pro pány klasičtější kombinace čokoládového dortu s pařížským krémem,“ zmiňuje.
„Při zdobení dortu je tolik různých možností. Dort může být potažený tradičním marcipánem. Osobně marcipán doporučuji spíše na zdobení. na potažení je ideální potahovací hmota, která má jemnou vanilkovou chuť a není tak sladká jako marcipán. Na zdobení dortů nejraději používám čerstvé květiny, sezónní ovoce, jedlé třpytky nebo čokoládu. V dnešní době je také možnost jedlého tisku. Stačí si vybrat tematický obrázek nebo třeba svou oblíbenou fotografii. Velkým hitem se nyní stává zdobení z rýžového papíru nebo isomaltu, které na dortu působí velmi elegantně,“ dodává Diana Hazuková.

Učitelka, nebo cukrářka?

Když se Diana Hazuková začala pečení věnovat, prvním konzumentem byla samozřejmě rodina. Postupem času se začalo ozývat více a více zájemců. Její dorty zůstávají nejčastěji ve Vodňanech nebo v přilehlém okolí. Ale třeba dort s tématikou vodňanského kapra dostal až na Vysočinu. A další putovaly třeba do Tábora nebo Českých Budějovic. Navíc se Diana Hazuková snažila předávat své získané zkušenosti v kroužku dětem z Domu dětí a mládeže ve Vodňanech. I to jí v jejím tehdy ještě koníčku ucelovalo.

„Stále říkám, že si peču svůj sen. Od malinka jsem toužila být paní učitelkou, ale v posledním roce mě cukrařina tak uhranula, že se můj cíl změnil. Cukrařina je opravdu dřina, ale stojí za to. Vše, co doposud umím, jsem se naučila sama. Ráda bych proto do budoucna úspěšně absolvovala několik profesionálních kurzů a pak si otevřela vlastní cukrárnu, kde bych nabízela klasické i moderní cukrářské výrobky a dělala tak radost nejen sobě, ale i dalším lidem. Myslím si, že dort má být srdcem každé oslavy,“ myslí si Diana, která před rokem v březnu ukončila studium na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Nastala tak otázka, zda se dát do práce jako učitelka nebo zůstat u svého velkého koníčku. Láska k pečení byla silnější

„Před rokem jsem přemýšlela, jakou cestu zvolit, nakonec jsem si vybrala, že se budu raději věnovat svému dřívějšímu koníčku. Stále tak peču. Dala jsem se na profesionální dráhu jako hlavní dortařka v cukrárně. Tam ráno připravím poháry a dezerty v kelímku. Také ušlehám máslový krém do střech, laskonek, oválků nebo třeba na metro řezy,“ popisuje Diana svou aktuální roli mezi cukráři. Doma pak začátkem týdne převážně modeluje dorty, lidé si totiž v poslední době nejvíce oblíbili filmové postavičky, postavy z her nebo pohádek. Nesmrtelný však zůstává stále krteček, Pat a Mat nebo Mimmie a Mickey Mouse. Ve čtvrtek a v pátek je pak její činností všechny dorty promazat. Dále je potahuje, zdobí a dokončuje.

Domácí pečení se s tím profesionálním nedá srovnat

Diana Hazuková už během celého roku nasbírala jako profesionální cukrářka mnoho zkušeností. Nyní si je jistá s tím, že profesionální dráha cukrářky se s domácím pečením nedá srovnat. „Každá strana má své výhody. V práci se věnuji spíše tradičnějším dortům a osvědčeným klasikám. Hodně vážím, musím dodržovat veškeré pracovní postupy. Naopak doma si užívám volnější ruku, zkouším nové kombinace příchutí a snažím se spíš tradiční cukrařinu proměnit v modernu,“ představuje oba typy činností Diana Hazuková.

Nyní mladou cukrářku čeká takzvané svatební léto. Sama si váží toho, že jí nevěsty dávají tak velkou důvěru, aby upekla na jejich velký den. „Svatby jsou úžasné. Často to sice v tropických teplotách znamená pečení po nocích, ale stojí to za to. Největším hitem jsou letos stále ovocné dorty, polonaháče zdobené živými květy. V červenci mě čeká velké pečení na svatbu mé nejlepší kamarádky. Budu tak cukrářka a svědkyně v jednom. Moc se na to těším,“ prozrazuje Diana. Ta odkrývá, že tato svatba bude laděna do tmavě modré barvy, na dortu se zároveň objeví živé květy a siluety. Nejenom dort bude ale Diana Hazuková chystat. Také sladký bar bude kompletně v její režii. Už se nyní těší, až se na něm bude moci „vyřádit“.

Sen o vlastní cukrárně stále trvá

Diana Hazuková stále sní o tom, že si jednou bude moci otevřít dveře do vlastní cukrárny. Uvědomuje si však, že to není otázka několika let, ale spíše vzdálenější budoucnosti. „Samozřejmě si uvědomuji, že to bude stát i spousty peněz. Zatím každý den pracuji na tom, aby mé dorty byly zase o kousek lepší. Abych se v klasické cukrařině lépe orientovala, protože do je základ. Hlavně ale pracuji na tom, abych svými mňamkami dělala radost nejen sobě, ale i ostatním,“ poodkrývá své hlavní cíle Diana Hazuková.

Když se tato cukrářka začala věnovat cukrařině trochu více než jen v pečení pro svou rodinu, založila si profil na Instagramu s názvem Mňamky od Dianky. Její profil si každý měsíc přitahuje stále více a více fanoušků. Nyní už je Diana Hazuková doslova zasypána rezervacemi. Často musí zájemce upozorňovat, aby si objednávali své objednávky delší dobu dopředu. Když má Diana chvilku, vytvoří něco jen tak ve svém volném čase. Později to přidá na své stránky, kde si to lidé od ní často velice rychle zarezervují. Jedná se například o již zmíněné tématické krabičky.

 

Martin Petřík
Martin Petřík

Diskuse k článku

Pro přidávání komentářů je nutné se přihlásit / registrovat.