DOBROTY: Borůvkový dort s krémem z mascarpone

Nejprve si upečte piškot.
Připravte si 6 vajec a oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s 200 g krupicového cukru a přidejte zrníčka z vanilkového lusku. Přimíchejte 150 gramů hrubé mouky. Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte ke směsi ze žloutků a mouky.
Dortovou formu (malou) vymažte máslem, vysypte moukou a nalijte do ní připravené těsto. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi půl hodiny. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout.
Než se korpus upeče, očistěte si 150 g lesních borůvek, dejte je do hrnce společně se 1 lžíci krupicového cukru, povařte asi 5 minut a pak borůvky rozmixujte a nechte vychladnout.
Na krém si připravte dvě mísy. Do jedné dejte z nich dejte 1 kg mascarpone. Vyšlehejte ho se 4 lžícemi moučkového cukrem a pár kapkami vanilkového extraktu.
Ve druhé míse vyšlehejte dotuha 200 g smetany a tu pak opatrně vmíchejte do mascarpone. Takto vytvořený krém rozdělte rovnoměrně do dvou misek. Do jedné části vmíchejte ke krému borůvkovou šťávu a ručně rozmíchejte. Krémy pak naplňte jednorázové cukrářské zdobicí sáčky.
Korpus vodorovně rozkrojte na 3 přibližně stejné části.
Spodní část dejte na pevný podklad, na kterém budete dort servírovat. Na korpus naneste tenkou vrstvu bílého krému, který posypte lesními borůvkami a na ně naneste další vrstvu krému. Položte druhou část korpusu a postupujte stejně.
Nakonec na celý dort naneste borůvkový krém, zahlaďte a dozdobte kanadskými borůvkami. Dort nechte několik nejlépe přes noc v lednici odpočinout.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku