DOBROTY: Chimichurri – zelená omáčka plná chuti
 
  Pokud máte rádi grilování, bylinky a výrazné chutě, chimichurri se stane vaším novým kuchyňským miláčkem. Tahle tradiční argentinská omáčka se skvěle hodí k hovězímu steaku, kuřeti, rybě nebo i jako zálivka na zeleninu. Je svěží, pikantní, kyselkavá – prostě ideální doplněk k čemukoli, co vyndáte z grilu.
Na klasické chimichurri budete potřebovat: 1 velký svazek čerstvé petrželky, 4 stroužky česneku, 2 lžičky sušeného oregana, 1 menší červenou chilli papričku, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, šťávu z půlky citronu, sůl a pepř podle chuti
Tradičně se chimichurri nedělá v mixéru, struktura by měla být lehce hrubší, aby vynikly jednotlivé chutě.
Petrželku a česnek nekrájejte nadrobno. Přidejte oregano, nasekanou chilli papričku, trochu soli a pepře. Vše přelijte olivovým olejem a červeným vinným octem. Promíchejte. Ochutnejte a dolaďte podle sebe – více octa pro kyselost, oleje pro jemnost nebo citronu pro svěžest.
Omáčku nandejte do skleniček a nechte omáčku alespoň 30 minut odpočinout, ideálně v lednici. Chutě se krásně propojí.
Jak chimichurri používat
Podávejte ke steaku, kuřecímu masu nebo rybě. Skvěle chutná i jako marináda na grilování. Můžete ji přidat i do salátů nebo na opečený chleba jako dip.
Dobrou chuť!

 
  
Diskuse k článku