DOBROTY: Domácí podmáslový chleba

Do 120 gramů vlažné vody rozdrobte 20 gramů čerstvého droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Pak přidejte 600 gramů hladké mouky, 2 lžičky soli, 250 gramů podmáslí, a pokud máte, tak přidejte lžičku chlebového koření. Vypracujte těsto.
Plastovou mísu, ve které bude těsto kynout, a hrnec, ve kterém budete chleba péct v troubě, vymažte řepkovým nebo kokosovým olejem.
Z těsta vytvarujte bochánek, vložte do připravené mísy a překryjte čistou utěrkou. Nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě. Pak těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, uchopte okraje, protáhněte a přeložte do středu. Znovu okraje natáhněte a složte ze všech stran ke středu.
Poté vytvarujte do bochánku a vložte do připraveného hrnce. Přiklopte víkem a nechte kynout ještě asi 50 minut Mezitím si 30 minut před koncem doby kynutí předehřejte troubu na 230 °C.
Ostrým nožem chleba nařízněte, těsto pokapejte trochou vody, přiklopte pokličkou a pečte 30 minut. Pak víko sundejte a pečte dalších 15 až 20 minut.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku