DOBROTY: Drobenkový borůvkový koláč

Do misky nasypejte 250 g čerstvých borůvek, přidejte 30 g citronové šťávy a 20 g cukru krupice. Promíchejte a dejte stranou.
Do jiné mísy prosejte 300 g hladké mouky, přidejte 100 g másla na kousky, 1 vejce, 100 g krupicového cukru a 1 sáček kypřicího prášku do pečiva. Prsty zpracovávejte, až vám vznikne drobenka.
Dortovou formu (o průměru 24 cm) vymažte máslem a vysypejte moukou. Na dno dejte rovnoměrně 2/3 drobenkového těsta, ale nepěchujte ho. Zbylé těsto dejte stranou.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
Do mixéru nasypejte 80 g krupicového cukru a přidejte plátek citronové kůry, melte asi 20 sekund. Přendejte do mísy, přidejte 100 g smetany ke šlehání a 300 g čerstvého sýra. Zamíchejte. Nakonec přimíchejte borůvky.
Na drobenkové těsto naneste náplň z čerstvého sýra a borůvek a poté posypejte zbytkem drobenkového těsta.
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 30–40 minut.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku