DOBROTY: Hruškový koláč se smetanou

Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte 300 g polohrubé mouky, 120 gramů cukru krupice, 2 vejce a 150 gramů povoleného másla. Zpracujte. Hotové těsto dejte na 30 minut do lednice. Mezitím si připravte a vymažte dortovou formu.
Do vymazané dortové formy vložte vychlazené těsto. Rukama těsto rozmačkejte na placku tak, abyste pokryli celé dno formy včetně okrajů do 3/4 výšky formy. Předehřejte si troubu na 190 °C.
V mixéru si nasekejte 100 gramů dětských piškotů a dejte stranou.
Do mixéru dejte 800 g očištěných, oloupaných a rozpůlených hrušek. Zakapejte je 30 g citronové šťávy, rozmixujte na kousky. dejte stranou a nechejte z nich vykapat všechnu šťávu.
Na těsto v dortové formě vysypte polovinu namletých piškotů a rozprostřete je po celé ploše. Na ně naklaďte okapané hrušky, navrch přidejte zbylou část namletých piškotů a stejnoměrně rozprostřete.
Vyšlehejte si kelímek smetany ke šlehání. K horové šlehačce zlehka zamíchejte 1 vejce, 100 gramů hladké mouky, 130 gramů moučkového cukru a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Rozetřete na piškoty a hrušky a pečte přibližně hodinu.
Dobrou chuť!
Diskuse k článku